kutya

Kiderült, milyen életkorban diagnosztizálják a különböző kutyafajtákat rákkal

A kutyáknál a daganatos megbetegedések viszonylag gyakoriak. Egy új kutatás megnézte, hány éves korban kell elvinni szűrni a különböző fajtákat.

Egy új kutatásban alaposan megvizsgálták, hogy a különböző ráktípusok milyen veszélyt jelenthetnek a kutyákkal kapcsolatban. A kutatók arra keresték a választ, hogy milyen életkorban érdemes megkezdenie a gazdiknak a célzott rákszűréseket ahhoz, hogy még tünetmentesen, nagyobb gyógyulási esélyekkel diagnosztizálják a betegséget.

Az nem újdonság, hogy a daganatos betegségek előfordulása függ a kutya fajtájától és életkorától is – egyes fajták pedig az átlagnál korábban is megbetegedhetnek. Az állatdiagnosztikával foglalkozó amerikai PetDX 3452, rákkal diagnosztizált kutyát vizsgált meg, és olyan adatokat sikerült kimutatniuk, amelyek megválaszolják, hogy mely kutyafajtát hány évesen érdemes szűrésre vinni, hogy időben felfedezzék a betegséget.

A vizsgálatból kiderült, hogy a kutyák átlagos életkora a rák diagnosztizálásánál 8,8 év volt. Ez nem szerint lebontva eltérő: a kanoknál 8,2 év, míg a szukáknál 9 év. Ráadásul az is számított, hogy ivartalanítva volt-e a kutya: az ivartalanított állatokat később diagnosztizálják rákkal. A kutatócsoport azt is megállapította, hogy a fajtatiszta kutyáknál átlag 8,2, a keverékeknél 9,2 éves kor volt a diagnózis ideje.

A fajták szerint a a masztiff, a bernáthegyi, a német dog, és a bulldogok hajlamosak fiatalon megbetegedni (átlagosan 6 éves korukban), így ezt a fajtát ajánlatos minél korábban szűrésre vinni.

A vizsla, az ír farkas, a berni pásztor átlagosan 6,1-7 évesen betegszik meg, a golden retriever 8, a német juhász, a labrador, a skót juhász 9, a tacskó és a husky 9,5, a spánielek és az ausztrál pásztorok 10, míg a bichon frisét átlagosan 11,5 éves korában diagnosztizálják.

A fenti számok azonban nem azt jelentik, hogy ebben az időszakban kell elkezdeni szűrésre vinni a kutyákat: a kutatók szerint az átlag életkorok előtt 2 évvel már ajánlott elkezdeni a vérvétel-alapú szűrést ahhoz, hogy tünetmentes legyen a ráktípus.

Érdemes kiemelni, hogy a PLOS One folyóiratban publikált kutatásban olyan „folyékony biopsziának” nevezett vérvétellel szűrtek a kutatók, amely egyelőre Európában még nem elérhető.


A figyelmetekbe ajánljuk