Két kardszárnyú delfin.

Ezek a delfinek az életüket kockáztatják a fiaik felnevelésekor

Egy Csendes-óceán északi részén élő, rendkívül veszélyesnek számító kardszárnyú delfinekről készült tanulmány kimutatta, hogy az anyák „életre szóló áldozatot" hoznak fiaikért.


Egy fiú felnevelése jelentősen csökkenti a nőstény kardszárnyú delfinek (másnéven orkák) esélyét a jövőbeni szaporodásra.

Úgy tűnik, hogy a fiúk etetéséhez szükséges energia veszélyezteti az édesanyák egészségét, így kevésbé képesek a szaporodásra és a további kicsinyek felnevelésére.

Az orkák egész életük során szorosan kötődnek a családjukhoz. Míg azonban a fiatal nőstény utódok felnőttkorukban önállóvá válnak, a hímek erőteljesen függenek az anyjuktól – sőt, még a kifogott táplálékból is részesedést követelnek.

A Current Biology című folyóiratban megjelentetett, évtizedek óta tartó tanulmány a karszárnyú delfinek családi életét és viszonyait igyekezett feltárni.

A kutatást a Center for Whale Research (CWR) tette lehetővé, amely több mint 40 éve követi a déli rezidensek néven ismert delfin-populáció életét.

Ez is érdekelhet: Szomorú elmelét: ezért vetődhet a partra rengeteg delfin

A CWR 1976 óta készíti el rendszeresen a kardszárnyú delfin-populáció teljes körű összeírását, ami lehetővé tette a biológusok számára, hogy több generáción átívelő vizsgálatokat végezzenek, és így feltárják a kritikus társadalmi viselkedést és a családi kötelékeket, amelyek közvetlenül befolyásolják az állatok túlélését.

A kutatáshoz a tudósok 40 nőstény orka életét vizsgálták 1982 és 2021 között, és felfedezték, hogy minden egyes élő fiú után annak a valószínűsége, hogy az anya egy újabb borjút neveljen fel, a felére csökkent.

A Vancouver és Seattle közötti part menti vizekben élő, veszélyeztetett populáció folyamatos vizsgálatát Dr. Ken Balcomb kezdte el. A szakember kezdetben csupán a delfinek túlélését fenyegető veszélyeket akarta megvizsgálni.

Az ezt követő munka azonban olyan betekintést engedett az orkák életébe, amelyre csak több évtizedes tanulmányozás során derülhetett fény. A biológusok a CWR-rel együttműködve feltárták például a delfinek nagymamáinak létfontosságú szerepét, és azt, hogy az emberekhez hasonlóan e faj nőstényei miért hagyják abba a szaporodást életük egy meghatározott részében.

A delfinek interakcióinak többéves tanulmányozása során a tudósok már tudták, hogy az anyák és a fiúk még a hím felnőttkorában is „egy háztartásban élnek”.

A kutatók szerint ez egyfajta próba-szerencse típusú dolog lehet, amelyet az a tény vezérel, hogy a legnagyobb, legidősebb hímek sok utódot nemzenek.

Ha egy anya el tudja érni, hogy a fia a populáció nagy hímjévé váljon, akkor ő lesz az, aki a következő generáció nagy részét nemzi

– magyarázta Darrent Croft professzor, az Exeteri Egyetem munkatársa.

A delfinvadászat és a tengerek/óceánok szennyezettsége miatt jelenleg mindössze 100 ezer kardszárnyú delfin maradt fenn, ezért a szakembereknek mindent meg kell azért, hogy rájöjjenek, miként védheti meg az emberiség ezeket a tengeri emlősöket.

Forrás: BBC

A figyelmetekbe ajánljuk