Egy egér.

Úgy tűnik, hogy az alacsony fehérjetartalmú étrend hihetetlen előnyökkel jár a rágcsálók, a gyümölcslegyek és az élesztőgombák egészségére és élettartamára nézve, de ez a felfedezés hosszú távon az emberiségnek is rendkívül hasznos lehet.


Egy új, egereken végzett tanulmány most egy olyan hormont azonosított, amely alapvető fontosságú, különösen az öregedésgátló hatások szempontjából.

A hormon neve fibroblaszt növekedési faktor 21 (FGF21), és ezt faktort a máj választja ki.

Az elmúlt években végzett vizsgálatok kimutatták, hogy az FGF21 hím egereknél a fehérjebevitel korlátozására reagál, javítva az energiafelhasználást és a glükóztoleranciát, miközben csökkenti a testsúlyt.

Most ugyanez a kutatócsoport megállapította, hogy az FGF21-re az öregedésgátlás szempontjából is kulcsfontosságú.

Az új eredmények azt sugallják, hogy a fehérjebevonás élettartamot elősegítő hatása egyetlen hormontól függ, amely az emberben is jelen van.

Hogy az FGF21 szerepe a mi fajunkban is ugyanaz-e, mint az egerekben, egyelőre nem világos, de az embereken végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy az alacsony fehérjetartalmú és magas szénhidráttartalmú étrend hasonló előnyökkel járhat az anyagcsere-egészségre nézve. Ezek a makrotápanyagok szintén hatással vannak a keringő FGF21-re.

Az eredmények lehetséges magyarázatot adnak arra, hogy a korlátozott fehérjebevitel miért javíthatja az egerek élettartamát. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez a tanulmány csak a hím állatokra összpontosított. A nőstény egerek talán nem reagálnak olyan erősen a hasonló étrendre.

Mégis, ez az első olyan tanulmány, amely egyetlen olyan hormont azonosított, amely szabályozza az alacsony fehérjetartalmú étrend kedvező hatásait.

Forrás: Science Alert

A figyelmetekbe ajánljuk