woman drinking cup

Tudósok szerint napi egy pohár ebből és hosszabb életünk lesz

Ráadásul nem is valami extrém dologról van szó, hanem valami olyasmiről, amit nagyon sokan fogyasztanak naponta és a hétköznapok része.


A koffeines vagy koffeinmentes kávé fogyasztása közel 20 százalékkal csökkentheti a halálozás kockázatát, állítják a szakértők. Azok az emberek, akik naponta legalább egy csésze kávét isznak, tovább élnek, és alacsonyabb a vesebetegség, a rák, a cukorbetegség, a szívbetegség és a stroke okozta halálozási arányuk.

Egy tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik naponta legalább egy csésze kávét ittak, 12 százalékkal kisebb volt a korai halálozás valószínűsége, mint azoknál, akik nem ittak egy csésze kávét sem. Sőt, a vizsgálatban részt vevők, akik napi két-három csésze kávét ittak, 18 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg idő előtt.

A vizsgálatba több mint 185 000, 45-75 év közötti felnőttet vontak be, akiket 16 éven keresztül követtek nyomon. Ez a tanulmány a legnagyobb a maga nemében, és olyan kisebbségeket is bevon, akiknek nagyon eltérő az életmódja. A különböző népességcsoportokban megfigyelhető hasonló mintázat erősebb biológiai alátámasztást ad annak az érvelésnek, hogy a kávé jót tesz, akár fehér, afroamerikai, latin-amerikai vagy ázsiai az ember.

white and black ceramic mug filled with brown latte on round black ceramic saucer Photo by Ross Parmly on Unsplash

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a kávéfogyasztás összefügg a Parkinson-kór, a rák, a májbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatával. De ne felejtsd el akkor inni, amikor már lehűlt, mivel az Egészségügyi Világszervezet szerint a nagyon forró italok fogyasztása nyelőcsőrákot okozhat.

A kávé jó forrása az antioxidáns hatású fenolos vegyületeknek, ezért fontos a rák kockázatának csökkentésében. A tanulmányból nem derül ki, hogy mitől olyan különleges a kávé, vagy hogy a kávé mely összetevői lehetnek felelősek a hatásért. Azt azonban egyértelműen megmutatja, hogy a kávéfogyasztás egészségügyi előnyökkel jár, így az egészséges táplálkozás mellett is alkalmazható.

(Forrás: Spring)


A figyelmetekbe ajánljuk