Egy hidrogéntöltésű autó.
Shutterstock
Hidrogén

Erről keveset hallasz: 4 tény, amit érdemes tudni a hidrogénről és az üzemanyagcellákról

A hidrogénalapú technológiák mostanában robbannak be igazán a köztudatba, és sok szakértő szerint képesek megoldani az energetikai problémák nagy részét a a kereskedelmi épületektől kezdve a közlekedésig. Az alábbi cikkben négy olyan tényt mutatunk be, amit mindenképp érdemes tudni a hidrogénről és az üzemanyagcellákról.


1. A hidrogén a Föld legnagyobb mennyiségben előforduló eleme

A hidrogén olyan alternatív üzemanyag, amelynek súlyarányosan nagyon magas az energiatartalma. Óriási mennyiségben van elzárva a vízben, a szénhidrogénekben és más szerves anyagokban.

A hidrogén előállítható különféle erőforrásokból, többek között fosszilis tüzelőanyagokból, biomasszából és vízzel történő elektrolízisből szél-, nap- vagy hálózati villamos energiával. A hidrogén környezeti hatása és energiahatékonysága attól függ, hogyan állítják elő.

2. Az üzemanyagcellák számos alkalmazásban használhatók energiaellátásra

A hidrogén és az üzemanyagcellák számos alkalmazásban felhasználhatók. Ez igaz az épületek, személygépkocsik, teherautók, hordozható elektronikus eszközök és tartalék áramellátó rendszerek energiaellátására egyaránt. Mivel az üzemanyagcellák hálózatfüggetlenek lehetnek, vonzó lehetőséget jelentenek a kritikus terhelési funkciók, például adatközpontok, távközlési tornyok, kórházak, vészhelyzeti rendszerek, sőt a nemzetvédelem katonai alkalmazásai számára is.

3. Az üzemanyagcellák az energiatermelés tiszta módját jelentik

Az üzemanyagcellák abban hasonlítanak az akkumulátorokhoz, hogy égetés és kibocsátás nélkül állítanak elő villamos energiát. Az akkumulátorokkal ellentétben az üzemanyagcellák nem merülnek le, és nem kell őket újratölteni – mindaddig, amíg van állandó üzemanyag – és oxigénforrás.

A hagyományos benzinüzemű járművekhez képest az üzemanyagcellás járművek akár a felére is csökkenthetik a szén-dioxid-kibocsátást, ha a hidrogént földgázból állítják elő, és 90%-kal, ha a hidrogént megújuló energiából, például szél- és napenergiából hozzák létre. A kipufogócsőből sem kerülnek ki szennyező anyagok – csak víz!

4. Az üzemanyagcellás autók nagyon hasonlítanak a hagyományos benzinüzemű autókhoz

A mai benzinüzemű járművekhez hasonlóan az üzemanyagcellás elektromos autók hatótávolsága több mint 482 kilométer lehet egy tank hidrogén-üzemanyaggal. Mindössze néhány perc alatt feltankolhatók, és a töltés élménye szinte teljesen megegyezik a benzinkúti feelinggel. Mivel a „motornak" (azaz az üzemanyagcellának) nincsenek mozgó alkatrészei, soha nem kell olajat cserélni. Mivel azonban az üzemanyagcella több mint kétszer olyan hatékony, mint egy belsőégésű motor, az üzemanyagcellás autó messzebbre juthat egy tank hidrogénnel, mint egy hagyományos autó benzinnel. Ez azt jelenti, hogy csak feleannyi hidrogénre van szüksége, kétszeres üzemanyag-takarékosság mellett.

Beyond Zero – Túl az emisszión

Forrás: Energy.gov

A figyelmetekbe ajánljuk