spirál

Egy rejtélyes spirál jelent meg Hawaii felett – kiderült, mi az oka

A SpaceX egyik rakétájáról lehet szó.

Egy rejtélyes spirál alakzatot észlelt a japán Nemzeti Csillagászati Obszervatórium még január 18-án a Subaru nevű távcsövén keresztül, közvetlenül azután, hogy a SpaceX elindított egy Falcon 9 rakétát, ami egy nagyméretű katonai műholdat szállított az amerikai űrerő számára.

A jelenség napján Ichi Tanaka, a Subaru Teleszkóp munkatársa dolgozott, aki először észre sem vette a távcső látómezejében kialakuló alakzatot, mert mással volt elfoglalva. Végül valaki küldött neki egy képernyőképet egy YouTube élő közvetítéséről, és egyből leesett az álla – nyilatkozta a The Guardiannek

Ez is érdekelhet: 1110-ben eltűnt a Hold az égről, most derült ki, hogy miért

A Twitteren az obszervatórium megosztott egy képet a kozmikus örvényről, és egy videót is közzétett, amelyen a spirális alakzat a Mauna Kea vulkán felett repül, majd szétoszlik.

Mystery of flying spiral over Mauna Kea solved

A spirál úgy tűnik, hogy a SpaceX új műholdjának indításával függ össze, a Falcon 9 startja ugyan floridai Cape Canaveralban történt, de szakértők szerint a Hawaii feletti spirál helye nagyjából megegyezik a Falcon 9 rakéta második fokozatának akkori helyszínével – a rakétának az a része, amely az utasszállító műholdat egészen a Föld körüli pályáig tolja, miután a rakéta gyorsítórakétája (első fokozat) leválik és visszahull a Földre.

A SpaceWeather.com feltételezése szerint a látványos spirál a Falcon 9 első fokozatának üzemanyag-ürítéséből származik, amikor az leereszkedik.

Egyébként nem ez az első eset, hogy spirált észleltek az égen a SpaceX indítása után. Egy 2022. júniusi floridai kilövés után hasonlót láttak az új-zélandi Queenstown felett. A szakértők szerint ezek a SpaceX-spirálok „mindennapossá válnak majd a Csendes-óceán felett", ahogy a vállalat növeli a Falcon 9 indítások ütemét.


A figyelmetekbe ajánljuk