Íme néhány hasznos tipp a halogatás ellen

Rengeteg fiatal felnőttet érint a halogatás problémája, de van ellenszer ellene.


A halogatás azt jelenti, hogy valamit teljesen az utolsó percre hagyunk, nem törődve annak negatív következményeivel. Az online oktatás megnövelte azon diákok számát, akik elkezdtek halogatni teendőikkel kapcsolatban. Egy felmérés alapján az egyetemista diákok 70 százaléka küzd ezzel a problémával. Ám a munkahelyi dolgozókat is megterhelheti a halogatás. Mi működhet ellene?

1. Motiváció növelése

A halogatás forrása tulajdonképpen az, hogy nem látjuk értelmét annak, amivel haladnunk kellene. Amennyiben a munkát érdekesnek, fontosnak és hasznosnak látjuk, szívesebben végezzük el. Amikor van egy elvégzendő feladatunk, tekintsünk el attól, hogy követelmény és keressünk olyan pontokat, melyek mentén összekapcsolódik hétköznapi életünkkel. Hogyan tudnánk a megszerzett tudást hasznosítani? Érdemes erre összpontosítani.

2. Rendszerezés

Amikor halogatunk, általában nem osztjuk be az időnket megfelelő módon. Próbáljuk meg tudatosan megszervezni céljainkat! Ez azt jelenti, hogy a hosszú távú célokat kisebb, rövid távú, kihívásokkal teli és világos célokra, valamint feladatokra kell bontani. Ezeket a kisebb terveket sokkal könnyebb teljesíteni. Ehhez segítségünkre lehet néhány olyan applikáció, amely segít rendszerezni az időnket.

3. Munkaterület kialakítása

A home officeban gyakori hiba, hogy nem alakítunk ki magunknak egy olyan munkasarkot, ahol nyugodtan dolgozhatunk. A munkaterület kialakításánál fontos odafigyelni arra, hogy ne legyen a környezet érdekesebb, mint a munka, mivel ez elvonhatja figyelmünket. Emellett lényeges az is, hogy ne legyen zajos, és elég fényt biztosítson ─ tehát álljon minden rendelkezésünkre a fókuszáláshoz.

4. Segítség kérése

Amikor elakadunk egy feladat teljesítésében, ne szégyelljünk segítséget kérni. Tartsuk a kapcsolatot a barátainkkal, kollégáinkkal és merjünk tanácsot, információt kérni tőlük.

(Forrás: BigThink, Conversation)


A figyelmetekbe ajánljuk