fáradt nő
Shutterstock

Állandóan halogatsz? Egy egyszerű módszerrel rengeteg időt megspórolhatsz!

Létezik egy egyszerű módja annak, hogy túllendüljünk a halogatások okozta nagyobb munkafolyamatokon: a „kétperces szabály" segíthet abban, hogy produktívabbak legyünk otthon, a munkahelyünkön vagy az iskolában, nem mellesleg, rengeteg időt spórolhatunk.

De mi ez a kétperces szabály?

A kétperces szabály David Allentől, a Getting Things Done című könyv szerzőjétől származik. Az ötlet egyszerű: ha valamit két perc alatt el tudunk végezni, akkor azt gondolkodás nélkül tegyük meg. Allen szerint nem szabad mérlegelni a fontossági sorrenden sem. Ha valami két percbe, vagy annál kevesebb időbe telik, akkor azonnal meg kell csinálni a feladatot, hogy később ne kerüljön rá a jövőben elvégezendő feladatok listájára.

Ez is érdekelhet: A krónikus döntésképtelenség, és ami mögötte van

Az elmélet szerint, ha a feladatokat akkor végezzük el, amikor még csak apróságnak számítanak, akkor megakadályozhatjuk, hogy később egy nagyobb projekt részévé váljanak – olyanokká, amik két percnél tovább tartanak.

Például: kevesebb mint két percbe telik elmosogatni egyetlen étkezés után, de ha hagyjuk , hogy felhalmozódjon a mosogatnivaló, jóval tovább fog tartani, és nagyobb valószínűséggel halogatjuk is majd a dolgot, hiszen időpazarlásként tekintünk rá.

Allen szerint, ha több kisebb feladatot is elvégzünk a teendőink közül, az lendületet adhat később, és valószínűleg nagyobb lelkesedéssel fogunk majd bele az elmélyedést igénylő munkákba.

Olvasd el ezt is: 3+1 tipp, ha azt éreznéd, minden motivációd eltűnt

Hogyan alkalmazzuk hatékonyan? 

A kétperces szabály nem arról szól, hogy egy feladatot rögtön ébredés után el kell végezni. Inkább arra ösztönzi az embert, hogy bármilyen egyszerű feladatot abban a pillanatban végezzen el, amikor az eszébe jut.

Ilyenek azok a dolgok, amiket egy átlagos napon halogatni szoktak a legtöbben, mint például az e-mailekre válaszolni, ami igazából pár másodpercet vesz igénybe, mégis a legtöbben csúsznak a válaszadással – a késleltetett válasz pedig csak hosszadalmasabb lesz, hiszen magyarázkodni kell a késedelem miatt, és még az eredeti üzenetet is újra kell olvasni. Ezek persze lehet, hogy abban a pillanatban munkának tűnnek, de segíthet megelőzni, hogy összezsúfolódjanak ezek az apróbb munkafolyamatok.


A figyelmetekbe ajánljuk