Halley-üstökös

Földbe csapódott az 5 milliárd éves Halley-üstökös egy darabja

Egy nagyjából 10-szer 15 centiméteres meteorit talált el egy családi házat a New Jersey-i Hopewellben, a hatóságok úgy vélik, egyértelműen nem űrszemétről van szó, hanem egy természetes eredetű objektumról.Szerencsére senki sem tartózkodott Suzy Kop otthonában, a New Jersey állambeli Hopewell Townshipben, amikor az űrszikla „elegánsan bekopogtatott". A meteorit délután 1 óra körül, átcsapódott a tetőn és Kop édesapjának hálószobájában landolt. A helyszínelés szerint az űrszikla a padlónak csapódott, a mennyezetre pattant, majd a szoba sarkában állt meg. Mérete körülbelül 10-szer 15 centiméter – számolt be a LiveScience.

Olvasd el ezt is! Több száz világvégét éltünk már túl

A hatóságok még vizsgálják a látszólagos űrszikla eredetét, de Derrick Pitts, a philadelphiai Franklin Intézet vezető csillagásza elárulta, hogy körülbelül négy-öt milliárd éves lehet. Lehetséges, hogy a meteorit a jelenleg is zajló Eta Aquarid meteoreső része volt, ami nagyjából minden évben április 19. és május 29. között zajlik, és amely május 5. és 6. körül érte el a csúcspontját.

A csúcsnapokon a zápor óránként akár több száz hullócsillagot is produkálhat, ezek többsége meteor, amelyek a légkörben elégnek. Külön érdekesség, hogy a meteorraj a Halley-üstökös sziklatörmelékeiből áll össze, amely a NASA szerint 75-79 évente válik láthatóvá a Földről.

Ugyan az égitest 37 éve nem járt a Naprendszer belsejében, törmelékei rendszeresen keresztezik a Föld útját. A tavaszi meteorhullás mellett az őszi Orionidák is az üstököstől származnak.

A figyelmetekbe ajánljuk