Nemrégiben kiderült: ha a hím gyümölcslegyek (Drosophila melanogaster) táplálékába alkohol kerül, akkor az egyedekből nagyobb mennyiségben szabadulnak fel olyan vegyi anyagok, amelyek vonzzák a nőstényeket, ez pedig nagyobb párzási sikerhez vezet.
A gyümölcslegyek gyakran megtalálhatóak az élelmiszer-hulladékgyűjtők környékén, mivel rothadó gyümölcsökkel táplálkoznak, amelyekből fokozatosan alkohol keletkezik. A tudósok éppen ezért voltak kíváncsiak arra, hogy pontosan miért vonzza őket az alkohol, és hogyan hat rájuk, ha már elfogyasztották.
Ez is érdekelhet! Élőhalottá teszi a legyeket egy félelmetes gombafajta
Gyümölcslégy
Fotó: Shutterstock
A korábbi kutatások alapján a tudósok azt feltételezték, hogy azok a hímek, akiket visszautasítanak a nőstények, alkohollal próbálják pótolni a párzás örömét. A friss tanulmány egyik szerzője, Bill Hansson, a Max Planck Intézet Evolúciós Neuroetológiai Tanszékének vezetője azonban kiemelte: csapatával nem igazán hittek abban, hogy a rovarok pusztán szomorúságból fogyasztanának szeszt.
A vizsgálat során az alkohol, különösen a metanol fokozta a hímek által kibocsátott feromonok mértékét, ez pedig vonzóbbá tette őket a nőstények számára. A tudósok azt is megfigyelték, hogy leginkább azok a hímek vonzódnak a rothadó gyümölcsökhöz, akik még soha nem párosodtak.
Ha tovább olvasnál: „Csípése felér egy áramütéssel" – a legveszélyesebb rovarok a világból
Ian Keesey, a Nebraskai Egyetem tudósa hozzátette: mindez egyben azt is jelenti, hogy