Élőhalottá teszi a legyeket egy félelmetes gombafajta

Élőhalottá teszi a legyeket egy félelmetes gombafajta

A Koppenhágai Egyetem tudósai szerint egy patogén zombigomba megfertőzi a nőstény házi legyeket, és arra csábítja a hím legyeket, hogy azok élőhalott tetemével párosodjanak.


A kutatók The ISME Journal című folyóiratban megjelent tanulmánya azt állítja, hogy az Entomophthora muscae nevű gomba a fertőzött legyeket lassan belülről, élve felfalja.

Amikor a légy néhány nappal később már szinte teljesen halott, a gomba arra kényszeríti áldozatát, hogy a környék legmagasabb pontjára repüljön.

Onnan pedig az élőhalott tetem erőteljes kémiai jeleket, úgynevezett szeszkviterpéneket bocsát ki, amelyeknek a hím rovarok egyszerűen nem tudnak ellenállni.

A kémiai jelek feromonokként hatnak, amelyek megbabonázzák a hím legyeket, és hihetetlen késztetést váltanak ki belőlük, hogy az élettelen női tetemekkel párosodjanak

– mondta Henrik H. De Fine Licht, a Koppenhágai Egyetem docense és a tanulmány társszerzője a sajtóközleményben.

A kutatók úgy vélik, hogy ez a bizarr esemény egy egyedülálló túlélési taktika a gombafélék számára. Amint a hím legyek átadják magukat a kéjvágynak, ők is megfertőződnek.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy minél tovább halott egy légy, annál erősebbé válik – ez a jelenség a tudósok szerint a csábító illatú gombaspórák fokozott felhalmozódásához járul hozzá.

Forrás: Futurism


A figyelmetekbe ajánljuk