A Colosseum
David Köhler/Unsplash

Négylábú gladiátorokat találtak a Colosseum alatt

Medvék elleni harcra vagy akrobatamutatványok bemutatására tarthatták őket.

Először találtak tacskókhoz hasonló kistestű kutyák maradványaira a 2000 éves ikonikus amfiteátrum lefolyóinak feltárása közben – írja a ScienceAlert.

Mindezt a Colosseum igazgatója, Alfonsina Russo is megerősítette, aki elmondta, a kutyacsontok a modern tacskó csontozatára hasonlítanak leginkább.

Kevesebb mint 30 centiméter magasak voltak. Úgy gondoljuk, hogy akrobatikus mutatványok bemutatására használhatták őket, ahogyan manapság egy cirkuszban is láthatjuk őket. Vagy lehet, hogy megrendezett vadászatok részei lehettek, de akár medvék és hasonló állatok ellen is bevetették őket. Nem tudjuk biztosan

– mondta Russo

A „venatio" az ókori Rómában egyfajta szórakozási forma volt, amelyben különböző állatokat állítottak egymással szembe hogy harcoljanak – akár a gladiátorok – vagy trükköket mutassanak. A szakértő szerint a kutyák inkább a tacskók ősei lehettek, hiszen a ma ismert fajta a 18. század elején alakult ki Németországban borzvadászat gyanánt.

A Colosseum régészei nagytestű kutyák, leopárdok, oroszlánok, medvék és struccok csontjait is megtalálták már az ókori csatornákban.

A felfedezésekre egy egyéves kutatómunka során került sor, amelynek során a régészek 70 méteres lefolyó- és szennyvízcsatornákat tártak fel a Colosseum alatt, amely akár 50 ezer néző befogadására is alkalmas volt.

Az állati maradványok mellett olyan harapnivalók – köztük gyümölcsök, diófélék és olajbogyók – maradványait is megtalálták, amelyeket a nézők fogyaszthattak.

Emellett több mint 50 bronzérmét is találtak a késő római korból, valamint egy ezüstérmét, amely Marcus Aurelius császár Kr. u. 170-171 körüli uralkodásának állít emléket, akit a Gladiátor című film is népszerűsített.


A figyelmetekbe ajánljuk