Egy űrállomás ablaka.

Illusztráció.

Klausztrofóbiások kerüljék – jegyezte meg a szakértő a NASA Hold-körüli űrállomásáról

A NASA Hold körüli pályára állított Gateway nevű űrállomásának lakóterei olyan aprók lesznek, hogy az űrhajósok nem tudnak majd egyenesen állni benne – mondta az állomás tervezésében részt vevő egyik építész.


A NASA és nemzetközi partnerei azt tervezik, hogy a következő néhány évben megkezdik a Gateway állomás építését a Hold körüli pályán. Amikor az évtized vége felé elkészül, az űrlabor a Nemzetközi Űrállomás (ISS) méretének körülbelül egyhatoda lesz, és két lakómodullal rendelkezik majd, amelyek a legénység tagjait arra kényszerítik, hogy szinte teljesen lemondjanak a személyes térről.

A nemzetközi lakómodul lakható tere körülbelül 8 köbméter lesz, és ezt három másik emberrel kell majd megosztani. Más szóval ez egy 2 x 2 x 2 méteres helyiség lenne. És oda be vagy zárva. Vannak más szobák is, de azok sem nagyobbak, és nincs belőlük sok

– mondta René Waclavicek, az osztrák LIQUIFER Space Systems űrépítész és formatervező vállalat kutatója a csehországi Brnóban megrendezett Czech Space Week konferencián 2022. november 30-án.

Waclavicek részt vett az Európában épített Nemzetközi Lakómodul, más néven I-Hab tervezési fázisában, amely a Gateway két lakható elemének egyike, amelyek lényegében laboratóriumi helyiségekkel kombinált hálószobák (a másik az amerikai Northrop Grumman által kifejlesztett Habitation and Logistics Outpost, rövidítve HALO).

Ez is érdekelhet: A NASA egyik űrhajósa bemutatta, hogyan kell újraélesztést végezni zéró gravitációban

Waclavicek elmondása szerint a tervezés során az építészeknek meg kellett hajolniuk a projekt jellege által diktált gyakorlati igények előtt. A kezdeti reményeiket, hogy nagyobb modulokat terveztek – amelyek a Nemzetközi Űrállomáshoz hasonlóan nagyvonalúbb lakható teret biztosítanak – el kellett vetniük, mivel lehetetlen lenne nagy méretű alkatrészeket a Holdra juttatni.

A Nemzetközi Űrállomás 2,2 x 2,2 m széles belső tereivel – ahol az űrhajósok akár űrgimnasztikai gyakorlatokat is végezhetnek – luxusélményt nyújt ahhoz képest, ami a Hold felfedezőire vár a Gatewayben.

Az építészeknek valahogy sikerült az i-Habban élő legénység minden egyes tagja számára mintegy 1,5 köbméter privát teret kialakítani, amelyet csukott ajtókkal védenek. A Gateway fedélzetén való tartózkodás azonban több okból is kihívást jelent majd. Mint Waclavicek elmondta, a modul nagy részét a zajos és vibráló létfenntartó technológia foglalja majd el, amelynek állandó zümmögése valószínűleg csúnyán megviseli majd az asztronauták idegeit.

Az építészek keresték a módját annak, hogyan lehetne enyhíteni a személyzetre nehezedő nyomást, és hogyan lehetne élvezetesebbé tenni a Gateway fedélzetén való tartózkodást, de folyamatosan technikai korlátokba ütköztek, beleértve a modul célba juttatásához rendelkezésre álló hordozórakéták határait is.

Mindig azt kérdezik tőlünk, hogy >> hol van az ablak? << . A Nemzetközi Űrállomáson a legnépszerűbb hely, ahol az űrhajósok a szabadidejüket töltik, az az ablak. Ám ezzel kapcsolatban technikai problémák merülnek fel. A Hold ezerszer messzebb van mint az ISS, és minden egyes ablak megzavarja a szerkezet folytonosságát. Emellett az üveg nagyon nehéz, így az ablak az első dolog, amit töröltek

– fejtette ki Waclavicek.

Az átjárón azonban lesznek kisebb ablakok, amelyek a szintén Európában épülő ESPRIT üzemanyagtöltő-modulban találhatók.

Míg az amerikai HALO már 2024-ben elindulhat, addig az I-Hab holdutazása 2027 előtt nem várható. Waclawicek elmondta, hogy a csapat jelenleg a kritikus tervellenőrzésen dolgozik, ami fontos mérföldkő a hardvergyártás indítása előtt, emellett megkezdték egy 1:1 méretű makett építését az emberi interakció és az élőhely környezetének tesztelésére.

Forrás: Space.com

A figyelmetekbe ajánljuk