fehér egér ketrecben
Nem kell rögtön a Báthori Erzsébet-szerű technológiáról ábrándozni, de a memóriaképzésben érdekes eredmények születtek.

Ha az idősebb egerekbe fiatal egerek agy-gerincvelői folyadékát (liquor) injekciózzák drasztikusan javul az emlékezőképességük – írja a Futurism a Nature folyóiratban megjelent új tanulmány alapján. A kísérlet eredményei az emberi memória javítására is nagy hatással lehet.

A Stanford Egyetem orvosai által végzett vizsgálatban pár éves egereket (egerek között ez elég idősnek számít) teszteltek, amelyekbe a tudósok vagy néhány hónapos egerek valódi agy-gerincvelői folyadékát, vagy szintetikus folyadékot fecskendeztek.

Az injekciók előtt az idősebb egereket arra kondicionálták, hogy a villogó fényt a lábukra adott áramütéssel társítsák. Ezt követően a kutatók azt találták, hogy a valódi anyagot befecskendezett egerek sokkal jobban teljesítettek a sokkoló tesztben, ahol a villogó fény hatására lefagytak, ami azt jelezte, hogy emlékeztek a sokkolásra.

A mesterséges folyadékot kapó egerek viszont nagyjából ugyanúgy jó teljesítettek, mint a kontrollcsoportban, akik egyáltalán nem kaptak injekciót.

A tanulmány arra utal, hogy azok az egerek, amelyek igazi folyadékot kaptak, jobban tudtak új oligodendrocitákat termelni, egy bonyolult idegsejttípust, amely segít az agyi idegsejtek szigetelésében. A kutatók feltételezése szerint ezek az oligodendrociták viszont segítenek a mielin termelésében is, amely az idegsejtek közötti szigetelőréteg.

.

A stanfordi kutatók jelenleg vizsgálják az eredményeket, elmondásuk szerint elsőre nem szabad semmiféle következtetést levonni belőle. A szerzők nem szeretnék, ha az eredmények újabb tévútra vinnék az örök fiatalságot kereső szupergazdagokat, akik az utóbbi szívesen szórták hasonlókra a pénzüket.


A figyelmetekbe ajánljuk