Egy Guemesia ochoai nevű dínó.

Meglepően kis karjai voltak ennek az Argentínában felfedezett dinoszaurusznak

Argentin paleontológusok egy új dinoszauruszfajt azonosítottak, amelynek meglepően kis méretű karjai voltak.

A Guemesia ochoai névre keresztelt és egyetlen koponya alapján azonosított dinoszaurusz feltehetően az abelisauridáknak nevezett apró karú húsevők családjába tartozott, amelyek egykor Európában, Afrikában, Dél-Amerikában és Indiában barangoltak, mielőtt 66 millió évvel ezelőtt kihaltak.

A G. ochoai koponyája az egyetlen, amelyet Argentína északnyugati részén találtak, és körülbelül 70 millió éves. Más abelisauridákkal ellentétben az agykoponyája azonban feltűnően kicsi.

Valójában ez az egyik legkisebb agyú abelisaurida, amelyet eddig feljegyeztek, 70 százalékkal kisebb, mint a híres Carnotaurus nemzetségé, amely Dél-Amerika déli csücskében élt.

Ha az újonnan felfedezett faj karjai bármiben is hasonlítanának patagóniai társaikéhoz, haszontalanul rácsünghetnének széles mellkasára.

Azonban a csontosodott csuklócsontok és mozgékony könyökízületek nélkül az abelisauridák még felső végtagjaikat sem nagyon tudták mozdítani, sőt még karmaik sem voltak.

De ez ne tévesszen meg senkit. Bár az északi féltekén élő T. rexeknek hosszabb és izmosabb karjai voltak, az abelisauridák még így is le tudták győzni a náluk jóval nagyobb zsákmányukat. Erős állkapcsuk és pengeszerű fogaik könnyedén ellensúlyozták csekély mellső végtagjaikat.

Az elemzés alátámasztja azokat a nemrégiben nyilvánosságra hozott eredményeket, amelyek arra utalnak, hogy az abelisauridák Dél-Amerikában sokkal változatosabb megjelenésűek voltak, mint azt a szakértők gondolták. Ahogy a déli szuperkontinens, a Gondwana kezdett szétválni, úgy tűnik, az abelisauridák képesek voltak alkalmazkodni a különböző elszigetelt ökoszisztémákhoz.

Hogy miért volt ilyen apró a karjuk, az még mindig nem világos. Az Argentínában eddig talált abelisauridák szinte valamennyi fosszíliája Patagóniából származik, és számos fizikai hasonlóságot mutatnak, köztük a kis karokat.

A világ más, fosszíliákban gazdag részeihez képest Argentína viszonylag feltáratlan, ami azt jelenti, hogy valószínűleg nem ez az utolsó abelisaurida, amit találtak.

Forrás: Science Alert

A figyelmetekbe ajánljuk