MRI

Ez a vitaminhiány nagy eséllyel hozzájárul az elbutuláshoz

A vizsgálatban részt vevőknél, akiknek vitaminszintje a vizsgálat kezdetén alacsonyabb volt, kétszer nagyobb volt a kockázata az elbutulásnak.


Az alacsony D-vitaminszint növeli az elbutulás kockázatát az idősek körében. A vizsgálatban részt vevőknél, akiknek D-vitamin-szintje a vizsgálat kezdetén alacsonyabb volt, kétszer nagyobb volt a kockázata a jelentős kognitív hanyatlásnak – írja a PsyBlog.

Ez is érdekelhet:A 4 legjobb vitamin, ha egészséges bőrre vágysz

Az alacsony D-vitamin-szintű időseknél akár két-háromszor nagyobb volt az esélye annak, hogy később kognitív károsodás alakul ki náluk.

A D-vitamin védelmet nyújt az idegsejtek károsodása és elvesztése ellen. Más tanulmányok az alacsony D-vitamin-szintet a szív- és érrendszeri betegségek és a neurodegeneratív problémák, például a demencia fokozott kockázatával is összefüggésbe hozták.

A következtetések pedig egy több mint 1000, 60 év feletti ember bevonásával készült tanulmányból származnak. Két éven keresztül vizsgálták D-vitamin-szintjüket és kognitív képességeiket.

A tanulmány szerzői azt írják:

D3 szintje összefügg a későbbi kognitív hanyatlással és kognitív károsodással. Annak ellenére, hogy néhány tanulmány nem hozott meggyőző eredményeket, ennek és más epidemiológiai kutatásoknak a súlya megerősíti a D-vitamin-kiegészítők kognitív hanyatlásra gyakorolt hatásának fontosságát.

A tanulmány az alacsony D-vitaminszint és a kognitív károsodás között életkortól és nemtől függetlenül ugyanazt a kapcsolatot találta.

A figyelmetekbe ajánljuk