Csillagok

Illusztráció.

A kutatók soha nem látott módon figyelték meg két csillag összeütközését

A tudósok lencsevégre kapták egy neutroncsillag végét, amint belecsapódik a szomszédjába.


A keletkező robbanásszerű sugár annyira erős volt, hogy olyan gammakitörést (GRB) lőtt ki, amely néhány másodperc alatt több energiát bocsátott ki, mint a mi Napunk egész élete során.

Ekkora energiával a GRB-k a legintenzívebb robbanások, amelyeket a tudósok ismernek, és úgy vélik, ezek a felelősek az univerzum legnehezebb elemeinek, például az aranynak és a platinának a létrejöttéért.

És most először sikerült egy rövid ideig tartó GRB-t, a GRB 211106A-t milliméteres fényben rögzíteni az Atacama Large Millimeter Array (ALMA) segítségével.

Ez a rövid gammakitörés volt az első alkalom, amikor megpróbáltunk egy ilyen eseményt megfigyelni az ALMA-val

– mondta Wen-fai Fong, a Northwestern Egyetem adjunktusa, az Astrophysical Journal Letters című folyóirat egyik hamarosan megjelenő számában publikálandó új tanulmány társszerzője egy közleményben.

A GRB-ket – különösen a rövid időtartamúakat – rendkívül nehéz rögzíteni. A tudósok szerint eddig mindössze hatot észleltek – és akkor is csak rádióhullámhosszon.

A rövid kitörések utófényét nagyon nehéz megtalálni, ezért volt látványos, hogy ezt az eseményt ilyen fényesen ragyogva kaptuk el

– tette hozzá Fong.

Bár a rövid GRB-k milliméteres hullámhosszon való megörökítése egy laikus számára apró különbségnek tűnhet, a tudósok szerint valójában elég nagy dologról van szó.

A GRB 211106A-t az teszi olyan különlegessé, hogy nemcsak az első rövid időtartamú GRB, amelyet ezen a hullámhosszon észleltünk, hanem a milliméteres és a rádiós észlelésnek köszönhetően a jet nyitási szögét is meg tudtuk mérni. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy következtetni tudjunk a rövid GRB-k valós sebességére a világegyetemünkben, és össze tudjuk hasonlítani a kettős neutroncsillagok vagy neutroncsillagok és a fekete lyukak összeolvadásának sebességével

– mondta a tanulmány társszerzője, Ruoco Escorial a közleményben.

Más szóval, a milliméteres adatok segítségével a tudósok elkezdhetik kiszámítani, hogy milyen gyakran fordulnak elő ilyen kozmikus kitörések – ez lenyűgöző bepillantást nyújt az ismert univerzum néhány legenergikusabb eseményébe.

Forrás: Futurism


A figyelmetekbe ajánljuk