Egy fehér törpe robbanása
Fotó: Shutterstock

A tudósok szerint szeptemberig felrobban a tőlünk 3000 fényévnyire lévő csillag

Szabad szemmel is látható óriási robbanás lesz az űrben

Egy tőlünk 3000 fényévnyire lévő csillag robban hamarosan akkorát, hogy az a Földről egy héten keresztül látszik majd. A tudósok szerint a jelenség minden bizonnyal szeptemberig bekövetkezik, és akár az is lehet, hogy még a mi életünk során újra meg is ismétlődik.Az úgynevezett Északi Korona csillagképben található T Coronae Borealis (T CrB) nevű csillag nemsokára annyira felmelegszik majd, hogy beindul egy olyan visszafordíthatlan termonukleáris reakció, amit mi a Földről egy hatalmas égi robbanásként látunk majd – számol be a hírről a Space.

A portál emlékeztet, hogy a 3000 fényévnyire lévő égitest egy páros csillag, ami egy vörös óriásból és egy fehér törpéből áll, utóbbi pár évtizedenként túltelítődik energiával és felrobban. A szakemberek ezért is nevezik visszatérő nóvának – az utolsó feljegyzett robbanás alig 80 évvel ezelőtt, 1946-ban volt.

Az \u00c9szaki Korona csillagrendszer

Az Északi Korona egyik csillaga készül robbanni

Fotó: Shutterstock

Viszonylag ritka jelenség a fehér törpék robbanása, különösen úgy, hogy – csillagászati időt tekintve – nem is olyan régen volt az előző. Elképesztően izgalmas dolog, hogy ezt most gyakorlatilag az első sorból izgulhatjuk végig

– idézi a portál Dr. Rebekah Hounsellt, az egyik kutatót, aki régóta vizsgálja a T. Coronae Borealis csillagot.

Ez is érdekelhet! Fontos dologra készülnek az űrben az oroszok

Ezek általában olyan távoli és halvány jelenségek, hogy a szakembereken kívül senki nem is tud róluk.

A mostani robbanás azonban a számításaink alapján legalább egy hétig látható lesz majd az égbolton és szabad szemmel is látható fényt fog kibocsájtani magából.

Ezt is olvasd el! Senki nem tudja, miért száguld közel 2 millió km/h-s sebességgel ez a csillag

A fehér törpe a jelenlegi információk alapján 2024 szeptemberéig mindenképpen eléri azt a pontot, ahonnan már nem lesz képes több energiát elnyelni a mellett lévő vörös óriásból és felrobban. A tudósok állítása szerint az adott csillag idén márciusban már valamelyest elkezdett halványodni is, ami egyértelműen azt jelenti, hogy hamarosan bekövetkezik a bolygóközi fényjáték.

A figyelmetekbe ajánljuk