person in brown long sleeve shirt with white bandage on right hand

A legújabb ajánlások sokakat elgondolkodtattak a COVID-19 elleni védekezés érdekében végzett emlékeztető oltások fontosságáról. Vajon a harmadik oltás idővel elenyészik? Szükség van-e negyedik adagra? Mi a helyzet, ha már volt egy korábbi fertőzés?


Az egyre növekvő számú kutatás alapján arról, hogy az immunrendszer hogyan változik az idő múlásával az egyes adagokat követően, egyértelmű, hogy a veszélyeztetett népességcsoportok számára egy újabb emlékeztető oltás jelentős előnyökkel jár, nagyon kis kockázat mellett. Egyértelmű bizonyíték van arra, hogy az mRNS-sorozat harmadik dózisa - vagy az első emlékeztető dózis - kritikus fontosságú volt és még mindig kritikus fontosságú az omikron variáns elleni erőteljes immunválasz biztosításához minden korcsoportban. Ez részben azért van így, mert az immunválasz idővel csökken, részben pedig azért, mert az omikron részben hatásosnak bizonyult a meglévő COVID-19 vakcinákból és a korábbi fertőzésekből származó immunitás megkerülésére.

A vakcina időbeli hatékonyságára vonatkozó legjobb valós idejű adatok az Egyesült Királyságban követhetők nyomon. Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége jelenleg a harmadik adag, vagyis az első emlékeztető oltás után 15 héttel rendelkezik nyomonkövetési adatokkal. Legutóbbi jelentése szerint a harmadik adag után jelentősen csökken a vakcinák hatékonysága a fertőzésekkel szemben. Az Egyesült Királyság jelentésében a vakcinák kórházi kezelés elleni hatékonysága sokkal jobban tartja magát, mint a fertőzés elleni hatékonyság. De még a kórházi kezelés elleni védelem is enyhén csökken az idő múlásával. Bár ezek az adatok tanulságosak, a 15 hetes követési adatok nem túl hasznosak az Egyesült Államokban, mivel sok amerikai akár 24 héttel ezelőtt is megkapta a harmadik adagot.

Egy nemrégiben készült tanulmány a Moderna harmadik adagjának tartósságát értékelte hat hónap elteltével. A kutatók hat hónappal az emlékeztető kezelés után a semlegesítő antitestek szintjének csökkenését tapasztalták. A CDC öt hónappal az első emlékeztető után a sürgősségi osztályok és sürgősségi ellátások látogatása ellen is jelentős csökkenő védelmet talált. Az oltás hatékonysága a kórházi kezeléssel szemben némileg csökkent, de nagyrészt megmaradt öt hónappal az emlékeztető után. Az említett tanulmányok minden korcsoportot összevontak. A kutatók azonban tudják, hogy az idősebb felnőttek immunválasza nem olyan tartós, mint a fiatalabbaké. Ez magyarázza, hogy a 65 éves és idősebb korosztályban miért fordultak elő sokkal nagyobb arányban áttörő fertőzések.

Egy nemrégiben megjelent tanulmány a harmadik adag tartósságát vizsgálta a 76 és 96 év közötti korosztály körében. A kutatók azt találták, hogy a harmadik adag javította a semlegesítő antitesteket, de az omikronnal szemben az antitestek még mindig jelentősen csökkentek az emlékeztető adagot követően. A második emlékeztető dózisra/negyedik oltásra vonatkozó adatokMost, hogy Izraelben már több hónapja adják be a negyedik adagot, a kutatóknak van néhány adatuk, amelyre támaszkodva értékelni tudják annak hatékonyságát. Eddig három tanulmányt tettek közzé, amelyek közül az egyiket még nem bírálták el. Egy másik tanulmányban a tudósok a negyedik adag - vagy a második emlékeztető oltás - után több mint egymillió, 60 éves és idősebb izraeli ember körében értékelték a fertőzések és súlyos megbetegedések arányát.

A kutatók megállapították, hogy a negyedik adag után a COVID-19 fertőzés aránya kétszer alacsonyabb volt, mint a harmadik adag után. Ez a védelem azonban hat hét elteltével gyorsan megszűnt. Azt is megállapították, hogy a súlyos megbetegedések aránya négyszer alacsonyabb volt azokhoz képest, akik csak három dózist kaptak. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kórházi kezelések mindkét csoportban nagyon alacsonyak voltak. Fontos, hogy egy másik tanulmány a negyedik adag hatékonyságát vizsgálta fiatalabb egészségügyi dolgozók körében Izraelben. Az eredmények megerősítették, hogy az ellenanyagszintek jelentősen csökkentek öt hónappal a harmadik adag után. Sajnos a negyedik adag hatékonysága nem különbözött a harmadik adag hatékonyságától ebben a fiatalabb egészségügyi dolgozókból álló populációban.

Más szóval, lehet, hogy a fiatal, egészséges populáció esetében nem jelent érdemi hasznot egy második emlékeztető oltás ugyanabból a készítményből. A kutatók egy harmadik, még nem lektorált vizsgálatot is végeztek egy nagy izraeli egészségügyi rendszerben, 60 és 100 év közötti emberek körében. Az egészségügyi rendszer 563 465 betege közül 58 százalékuk kapott második emlékeztetőt. A vizsgálati időszak alatt 92 ember halt meg, akik megkapták a második emlékeztetőt, szemben azokkal a 232 emberrel, akik csak az első emlékeztetőt kapták. Más szóval a második emlékeztető 78 százalékos halálozáscsökkenést jelentett a csak az első emlékeztetőhöz képest. Röviden, erős bizonyíték van arra, hogy a negyedik dózis - vagy a második emlékeztető - érdemi védelmet nyújt a veszélyeztetett népességcsoportok, köztük a 60 év feletti emberek körében. Tehát egy újabb emlékeztető oltás bizonyos csoportok esetében indokolt.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk