Gran Turismo

Gran Turismo

A világ egyik legjobb autóversenyzője nem is ember, hanem egy gép

Egy mesterséges intelligencia megver bármilyen emberi játékost Gran Turismoban.


A Sony Gran Turismoja minden idők egyik legsikeresebb autós videójáték-sorozata, amelyből világszerte több mint 80 millió példányt adtak el. De a több millió emberi játékos közül egyik sem a leggyorsabb. Egy új áttörés során a Sony AI, a vállalat mesterséges intelligencia kutatási részlege által vezetett csapat egy teljesen mesterséges, gépi tanulással működő játékost fejlesztett ki, amely nemcsak megtanulni és elsajátítani képes a játékot, hanem a világ legjobb emberi játékosait is felülmúlja.

A Gran Turismo Sophy nevű mesterséges intelligencia-ügynök mély megerősítő tanulást használt a játék gyakorlásához, egyszerre akár 20 autót is irányítva, hogy felgyorsítsa az adatgyűjtést és finomítsa saját fejlődését. Alig néhány óra elteltével, hogy megtanulta, hogyan kell irányítani a játék fizikáját, elsajátítva az is, hogyan kell alkalmazni a sebességet és a fékezést, hogy a lehető legjobban a pályán maradjon, az mesterséges intelligencia gyorsabb volt, mint az emberi játékosok 95 százaléka egy referenciaadathalmazban.

A GT Sophy nem hagyta, hogy a bosszantó 5 százalék lemaradjon, és megduplázta a teljesítményét. Pár napig még edzett több mint 45 ezer vezetési órát összegyűjtve, tizedmásodperceket faragva le, amíg a körideje nem javult. Ezzel az edzési eljárással a GT Sophy mindhárom pályán emberfeletti időmérős teljesítményt ért el, az átlagos köridő nagyjából megegyezett az ember által feljegyzett egyetlen legjobb köridővel.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk