alvás
Shutterstock

Hanyatt vagy oldalt? Melyik a legjobb alvási pozíció?

Létezik-e egyáltalán ilyen?

Van-e egyáltalán helyes pozíció, amelyben aludnunk kell?

A legtöbb ember inkább az oldalán alszik. Ez azért is előnyös, mert azok, akik a hátukon fekszenek alvás közben, nagyobb valószínűséggel aludnak rosszabbul, és sok esetben légzési nehézségekkel is küzdenek éjszaka – állítja Christian Moro, az ausztrál Bond Egyetem tudományos és orvostudományi docense és Charlotte Phelps, a Bond Egyetem PhD hallgatója.

Az emberek éjszaka kifejezetten sokat mozognak. Egy 664 alvót vizsgáló tanulmány szerint a résztvevők átlagosan az ágyban töltött idejük körülbelül 54 százalékát töltötték az oldalukon, 37 százalékát a hátukon, és körülbelül 7 százalékát a hasukon.

A kutatások szerint a férfiak (különösen a 35 év alattiak) a legnyugtalanabbak, ha alvásról van szó: több pozícióváltással töltenek el egy éjszakát valamint gyakran mozgatják a karukat és a lábukat is alvás közben.

A kutatók szerint ez nem feltétlen rossz dolog, hiszen általában jót tesz a testnek, ha átmozgatjuk a testrészeinket az éjszaka folyamán. Alvás közben a testünk érzékeli az esetleges fájdalmat vagy kényelmetlenséget, és ennek megfelelően módosítja a pozíciót. Ez is az oka annak, hogy a mindennapokban az egészséges ember elkerüli a felfekvések kialakulását.

A szakértők ezért azt javasolják, hogyha nem tudunk mozogni, mert a partnerünk (vagy a kutyánk) túl sok helyet foglal az ágyban, akkor érdemes gyakrabban oldalt váltani, esetleg nagyobb ágyat venni – fontos, hogy hagyjunk helyet magunknak mindkét oldalon.

Shutterstock


A minőségi alváshoz a kényelem az egyik legfontosabb dolog.

Nem létezik olyan minőségi kutatás, amely egyértelmű bizonyítékot szolgáltatna az „optimális alvási pozícióra". A korunk, a súlyunk, a környezetünk, a munkánk és az egészségünk is szerepet játszik abban, hogy melyik alvási pozíció a legjobb a testünknek.

Ideális esetben magunktól megtaláljuk azt a pozíciót, amely segít a jól alvásban, és megakadályozza, hogy fájdalommal ébredjünk.

Ettől függetlenül az általunk választott pozícióban is vannak olyan fekvések, amelyek „jobbak", mint mások – állítják a kutatók. Egy tanulmány szerint azok az emberek, akik olyan pozícióban pihentek, ahol a gerinc elfordul (például a támasz nélküli oldalpozícióban), reggel gyakrabban ébredtek fájdalmakkal. Ennek ellenére – bár az oldalalvás egyes formái némi terhelést okozhatnak a gerincnek – úgy tűnik, hogy az oldalpozíciók általában véve még mindig jobbak, mint a többi lehetőség.

Milyen párnát válasszak?

A szakértők szerint a megfelelő párna kiválasztása létfontosságú a jó alváshoz.

Kutatások kimutatták, hogy alvás közben a fej és a nyak alátámasztásának hiánya súlyosan befolyásolja a gerinc vonalvezetését, és olyan izomproblémákat okoz, mint a nyakfájás, a vállfájdalom és az izommerevség.

A párna anyaga nem befolyásolja a gerincet: a forma és a magasság az, ami számít. Az U-alakú párna segíthet a hosszabb éjszakai alvásban, a henger alakú pedig csökkentheti a reggeli fájdalmakat és a lefekvéskor jelentkező kellemetlenségeket a krónikus fájdalomtól szenvedőknél.

A tudomány azonban nem adott választ arra, hogy milyen az optimális matrac – mivel mindenki másképp alszik, ezt nehéz lenne hosszú távon összehasonlítani.

Vannak azonban kifejezetten rossz matracok. Ha az ágyunk megereszkedik, elvesztette a keménységét, zajos rugók alakulnak ki, vagy az elhasználódás egyértelmű jeleit mutatja, érdemes megfontolni a matraccserét. Ha nincs rá lehetőségünk, a matrac megfordítása is segíthet meghosszabbítani az élettartamát és a kényelem is javulhat – ezt évente legalább egy-két alkalommal érdemes megtenni.

További tippek a pihentető alváshoz

  • Állítsunk be hűvösebb szobahőmérsékletet. Az alváshoz ideális hőmérséklet 18,3 °C (15-19 °C között); a magasabb hőmérséklet befolyásolhatja az alvást.
  • Engedjünk némi légáramlást a szobában. Amellett, hogy kellemes, friss levegőt hoz, a felgyülemlett hőt is elvezeti, így kellemes hőmérsékletben aludhatunk az éjszaka folyamán.
  • Egyes gyógyszerek, például bizonyos típusú antihisztaminok megkönnyíthetik az elalvást. Másrészt az olyan stimulánsok, mint a koffein, drasztikusan befolyásolhatják az alvás minőségét.
  • Végezetül ügyeljünk arra, hogy elalvás előtt elmenjünk mosdóba, mivel ha ezt az éjszaka közepén tesszük meg, hatással lehet az alvásunkra is.


A figyelmetekbe ajánljuk