brown brain

Az agyunk sokkal gyorsabban melegedik, mint eddig gondoltuk

Az autó motorjától kezdve a laptop alkatrészeiig a mechanikus rendszerek hajlamosak felmelegedni, ha erősebben dolgoznak. Most egy új kutatás kimutatta, hogy ugyanez elmondható az agyról is - és az melegebben működik, mint korábban gondolták.


Egy új tanulmány szerint a mélyagy egyes részei akár 40 °C-ra is felmelegedhetnek, bár ez nemtől, napszaktól és különböző egyéb tényezőktől függően változik. Hasonlítsuk ezt össze az emberi test átlagos szájhőmérsékletével, amely jellemzően 37 °C alatt van. A kutatók szerint ez azonban nem a hibás működés jele, sőt, valójában annak bizonyítéka lehet, hogy az agy egészségesen működik. A szokatlan hőjelek a jövőben potenciálisan felhasználhatók az agykárosodás vagy -rendellenesség jeleinek keresésére.

Korábban ezek az agysérült embereken végzett mérések jelentették a tudósok számára az elsődleges betekintést az agyi hőmérsékletbe - ami nem azonos az agy mindennapi állapotának megragadásával. Ezúttal a kutatócsoport a mágneses rezonancia spektroszkópia (MRS) nevű technikát - a kémiai minták mágneses mezőkön keresztüli mérését - használta az agyhőmérséklet non-invazív mérésére 40 egészséges, 20 és 40 év közötti önkéntesnél. Mi több, ezt az információt kombinálták a cirkadián ritmusra és a napszakra vonatkozó adatokkal.

Az átlagos agyi hőmérséklet 38,5 °C volt a kutatók szerint, több mint 2 fokkal magasabb, mint a nyelv alatt. Változásokat figyeltek meg a napszak, az agyi régió, valamint a résztvevő kora, neme és menstruációs ciklusa alapján. A női agyak átlagosan körülbelül 0,4 °C-kal voltak melegebbek, mint a férfi agyak, ami valószínűleg a menstruációs ciklusnak köszönhető, míg a legmagasabb agyhőmérsékletet 40,9 °C-on mértek. A napi eltérések átlagosan 1 °C körül alakultak, az agy külső részei általában hűvösebbek voltak.

A kutatók munkájukkal össze tudták állítani az agy 4D-s hőmérsékleti térképét. Azt remélik, hogy ez referenciaként szolgálhat arra vonatkozóan, hogyan kell kinéznie egy egészséges agynak - bár sokkal több adatot kell gyűjteni sokkal nagyobb embercsoporttól ahhoz, hogy valóban hasznos legyen.

További vizsgálatok 114 olyan emberen, akik traumás agysérülést (TBI) szenvedtek, azt mutatták, hogy ezekben az esetekben az agy hőmérséklete még nagyobb mértékben, 32,6 °C-tól 42,3 °C-igváltozott. Úgy tűnik, hogy az agyhőmérséklet ritmusa és a TBI túlélésének esélye között is van némi összefüggés, bár ehhez további kutatásokra lesz szükség.

Ha ehhez hozzávesszük azt a megfigyelést, hogy az agy hőmérséklete az életkor előrehaladtával emelkedni látszik, akkor úgy tűnik, hogy ennek a hőmérsékletnek a szabályozása kulcsfontosságú lehet az egészséges agy - és a jelentős agysérülés hatásainak túlélése - szempontjából. A hőmérsékleti ritmusok biomarkerként is hasznosak lehetnek a jövőbeli agyi rendellenességek kockázatának ellenőrzésére.

(Forrás: ScienceAlert)

A figyelmetekbe ajánljuk