A boldog gyermekkor sem nyújt teljes védelmet a mentális betegségek ellen
Egy új tanulmány szerint a boldog gyermekkor egyáltalán nem biztosíték a boldog felnőtt léthez.

Egy friss kutatásban arra voltak kíváncsiak a szakemberek, hogy mi okoz pszichopatológiát. A pszichopatológia a gondolatok és a viselkedés olyan kóros működését foglalja magában, ami mentális zavar kialakulásához vezet. Azt eddig is tudtuk, hogy a gyermekkorban bekövetkezett negatív életesemények okozhatják mentális betegség megjelenését, de vajon a boldog gyermekkor véd bennünket ellenük?

A Dél-ausztráliai Egyetem kutatói az eredmények fényében úgy vélik, a negatív események mindenképpen összefüggnek a felnőttkori mentális problémákkal, ám azok hiánya nem garantálja a védettséget. Ez az eredmény segíthet feloszlatni a stigmákat, tehát azokat a téves meggyőződéseket, miszerint csak rossz múlttal rendelkező emberek szenvednek mentális zavarban.

A kutatásban a gyermekkori emlékeken és a mentális egészségen kívül azt mérték fel, hogy milyen élettörténeti stratégiák jellemzik a több mint 300 résztvevőt. Ezek a stratégiák lehetnek gyorsak, ilyen például az, amikor valaki gyakran hoz hirtelen döntéseket, vagy lassúak, megfontoltak. A gyors életstratégiájú, jelenre fókuszáló emberek körében gyakoribbak voltak a pszichopatológiák, de a megfontoltabbak között is előfordultak mentális zavarok. Míg a depresszió inkább a gyors stratégiájú emberekre, a szomatizáció (tünetek formájában megjelenő pszichés szorongás) a lassú stratégiájú emberekre volt jellemző.

„A gyengébbnek tartott szülői támogatás és az alacsonyabb társadalmi-gazdasági helyzet az általános pszichopatológia magasabb arányával függ össze a nőknél és a férfiaknál egyaránt"

─ nyilatkozták a szakemberek.

Noha az eredmények alapján látható, hogy nem véd bennünket a mentális zavarok ellen sem a kiegyensúlyozott gyermekkor, sem a lassú, megfontolt, jövő-orientált életstratégiák megléte, azt láthatjuk, hogy a gyenge szülői támogatás nagyobb gyakorisággal okoz mentális zavarokat. A kutatók szerint emiatt nagyon fontos az, hogy egy gyermek minél előbb megtanuljon megküzdeni a stresszt okozó szituációkkal, így nagyobb védettséget szerezhet a mentális betegségekkel szemben.


(Forrás: Sciencelalert)


A figyelmetekbe ajánljuk