man holding telephone screaming

Ha szeretnéd kipróbálni, hogy a káromkodás segít-e a saját fizikai hőstetteidben, kezdj el káromkodni, mivel a kísérletek során ezek hozták a legjobb eredményeket.


Bár valószínűleg majdnem mindegyikünk szülei azt mondták, hogy ne használjunk trágár szavakat, az egyszerű tény az, hogy a legtöbben mégis megtesszük és a szüleink is megtették. Egyre több kutatás azt mutatja, hogy a csúnya beszéd meglepő előnyökkel járhat. Társadalmi szempontból a káromkodás bizonyítottan növeli a beszélő hatékonyságát és meggyőzőképességét. A trágárságtól az emberek őszintébbnek és megbízhatóbbnak tűnhetnek.

Még ennél is érdekesebb, hogy a csúnya beszéd fizikai előnyökkel is járhat. Kimutatták ugyanis, hogy a káromkodás tompítja a fizikai fájdalom érzékelését és növeli a fizikai erőt. Egy számos alkalommal megismételt kísérleteiben arra kérték az alanyokat, hogy minél hosszabb ideig merítsék a kezüket jéghideg vízbe, miközben vagy egy választott káromkodást, vagy egy semleges szót, vagy egy kitalált szitokszót ismételgettek.

Azokban az esetekben, amikor a résztvevők valódi káromkodásokat használtak, nagyjából 33%-kal tovább tudták a kezüket a vízben tartani, és arról számoltak be, hogy hosszabb ideig tartott, amíg egyáltalán fájdalmat éreztek. Érdekes módon a kitalált káromkodások nem váltottak ki fájdalomcsillapító hatást.

A jelentkezőkkel azt is elvégeztették, hogy az alanyok olyan erősen kerékpározzanak, amennyire csak tudnak, a kimerülésig tartsanak fekvőtámaszt, vagy a lehető legnagyobb erővel szorítsanak meg egy kézdinamométert a markolat erejének mérésére, szintén úgy, hogy közben nyugodt hangon ismételgettek egy káromkodó szót vagy egy semleges szót. A káromkodás következetesen 5% és 10% között növelte a fizikai teljesítményt mindezen kihívásokban.

Miért növeli tehát a káromkodás a fizikai képességeket? A nyilvánvaló magyarázat az, hogy a csúnya nyelv használata izgat minket, talán a kulturálisan tabu jellegéből adódóan. Sajnos nem tapasztalt mérhető szív- és érrendszeri vagy idegrendszeri izgalmat, amikor az alanyok káromkodtak, nem volt egyértelmű változás a szívritmusban, a bőr vezetőképességében vagy a vérnyomásban. Ehelyett a válasz talán pszichológiai lehet. Lehet, hogy elvonjuk a figyelmünket, amikor káromkodunk, és ezáltal csökkentjük a fájdalomérzékelésünket.

Lehetséges, hogy a káromkodás okozta figyelemelterelés eredményezte a jobb teljesítményt a kerékpározási és a fogási feladatok során, így elviselhetőbbé vált a kemény pedálozás és az erő kifejtése fogás közben. Az ilyen figyelemelterelés gátláscsökkentő hatáson keresztül közvetíthető. A káromkodás általában nem javasolt, ezért a káromkodás pszichológiailag felszabadító lehet, tudat alatt lehetővé teszi számunkra, hogy átlépjük a mélyen gyökerező fiziológiai gátakat. Végül is minden sportoló tudja, hogy a fizikai fáradtság legalább annyira létezik az agyban, mint a testben.

(Forrás: BigThink)


A figyelmetekbe ajánljuk