A legújabb kutatásból kiderül, hogyan futottak valójában a T.Rexek

A legújabb kutatásból kiderül, hogyan futottak valójában a T.Rexek

Az eredmények kérdéseket vetnek fel a farok lehetséges különböző funkcióival és a dinoszauruszok evolúciójával kapcsolatban.


A kétlábú dinoszauruszok, mint például a hatalmas T.Rexek, futás közben a farkukat csóválták, hogy egyensúlyban maradjanak, hasonlóan ahhoz, ahogyan az emberek járás és futás közben lóbálják a karjukat.

A korábbi tanulmányok az ilyen szárazföldi dinoszauruszok farkát a medence statikus meghosszabbításának tekintették.

A mostani hároméves kutatás, amely szerdán jelent meg a Science Advances című folyóiratban, számítógépes szimulációk segítségével modellezte a mintegy 210 millió évvel ezelőtt élt kis húsevő dinoszaurusz, a Coelophysis mozgását.

Ez a kutatás nagyobb betekintést enged abba, hogyan mozogtak a dinoszauruszok, és könnyen lehet, hogy a jövőben megváltoztatja azt, ahogyan a Jurassic Parkhoz hasonló filmekben ábrázolják a dinoszauruszokat"

– mondta Jim Thompson, a Queensland Museum Network vezérigazgatója egy nyilatkozatban.

Ez a mechanizmus sok más kétlábú, dinoszaurusznál is létezett, és módszertanunk új utakat nyit a dinók farkának funkcionális sokféleségének jövőbeli feltárásához.

Ezek a háromdimenziós szimulációk azt mutatják, hogy még mindig sokat kell tanulnunk a dinoszauruszokról"

– mondta John Hutchinson, a tanulmány társszerzője, a londoni Royal Veterinary College evolúciós biomechanika professzora.

(ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk