Történelmi pillanatok a történelmi Golden Globe-on: ilyen volt a 2021-es díjátadó
Tarolt a Netflix, Vanessa Kirby végül díj nélkül távozott és számos gyönyörű pillanatnak is a szemtanúi lehettek a nézők az idei Golden Globe-on.

Megtartották a 78. Golden Globe díjátadó gálát, ami természetesen teljesen más hangulatban telt az eddig megszokottaktól a koronavírus-járvány következtében. Az eseményt New Yorkból és Los Angelesből közvetítették virtuálisan, ami nem lehetett könnyű kihívás a két műsorvezetőnek, Tina Feynek és Amy Poehlernek.

A jelöltek és díjazottak azért mindent megtettek, hogy a Zoom-hangulatot feldobják, ráadásul a kevés személyes jelenlévő között ott voltak idén az egészségügyi dolgozók is, ezzel is meghálálva az ádáz munkájukat a koronavírus elleni küzdelemben.

Az este legnagyobb nyertese ismét a Netflix volt: nem csupán a jelöltek számában, de a díjakban is magasan verték a többi gyártót vagy forgalmazót.

Összesen tíz elismerést zsebelt be a streamingszolgáltató.

A korona volt az est abszolút sztárja: négy díjat is sikerült elvinnie a sorozatnak. A legjobb drámai tévésorozat mellett a Diana hercegnőt alakító Emma Corrin és a Károly herceget játszó Josh O'Connor a legjobb drámasorozatban játszó színésznő és színész trófeáját is megnyerte és még Gillian Anderson is elhappolt egy mellékszereplői díjat.

A minisorozatok főszereplői között Mark Ruffalo (Ez minden, amit tudok) és Anya Taylor-Joy (A vezércsel) győzött.

Végül sajnos Mundruczó Kornél Pieces of a Womanjéért jelölt Vanessa Kirby nem kapta meg a legjobb drámai színésznőért járó szobrot: Andra Day happolta el a The United States vs. Billie Holiday című filmben nyújtott alakításával.

Filmtörténeti pillanatoknak is szemtanúi lehettek a nézők, hiszen 1984 óta most először fordult elő, hogy női rendező kapja a Golden Globe-ot.

Ugyan már az is egyedülálló volt, hogy rögtön három nőt is jelöltek a kategóriában, ám végül Chloé Zhao győzedelmeskedett a A nomádok földje című alkotásával – ahogy a legjobb film díját is elvitte.

Nem csak a rendezői kategória nyertese okozott szép pillanatokat az este, hiszen a filmdrámák között a legjobb férfi színész díját egyedülálló módon Chadwick Boseman posztumusz kapta meg a Ma Rainey: A blues nagyasszonya című filmért. A díjat Boseman megözvegyült felesége, Taylor Simone Ledward vette át, és tartott érzelmes beszédet.

A teljes lista 

  • Legjobb színészi alakítás sorozatban – dráma

Josh O'Connor (A korona)

  • Legjobb televíziós sorozat – musical vagy vígjáték

Schitt's Creek (CBC)

  • Legjobb színésznői alakítás limitált sorozatban vagy tv-filmben

Anya Taylor-Joy (A vezércsel)

  • Legjobb rendező – nagyjátékfilm

Chloé Zhao, Nomádok földje

  • Legjobb színésznői alakítás filmben – musical vagy vígjáték

Rosamund Pike (I Care a Lot)

  • Legjobb színészi alakítás filmben – dráma

Chadwick Boseman (Ma Rainey: A blues nagyasszonya)

  • Legjobb sorozat – dráma

A korona (Netflix)

A figyelmetekbe ajánljuk