Egy török kori ágyúgolyót találtak a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóbúvárai merülési gyakorlat közben a Dunában. Miután kihozták, a honvéd tűzszerészeknek átadták – közölte a honvédelem.hu


A lövedéket a Hadtörténeti Múzeum kutatói is megvizsgálták és kiderült, még az sem kizárt, hogy a budai vár 1686-os ostroma alatt lőtték ki.

Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálata néhány héttel ezelőtt a főváros Várkert Bazár előtti folyószakaszán gyakorlatoztak, amikor Szél Norbert tűzoltó főhadnagy a meder alján egy szokatlan tárgyat vett észre.

„Félig beágyazódva feküdt a kavicsos talajban. A formája keltette fel az érdeklődésem. Munkánk során rengeteg érdekes, nem egyszer veszélyes, robbanótestre emlékeztető tárgyat találunk a folyóban. Az ilyen esetekben mindig együttműködünk a Magyar Honvédség tűzszerészeivel"

Kismartoni Mátyás/honvedelem.hu

– mondta a főhadnagy, hozzátéve: ebben az esetben egy kőgolyóról volt szó, aminek anyagából arra következtetett, hogy kizárt a robbanóanyag jelenléte, ennek ellenére a partra szállítás után az MH 1. Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái is megvizsgálták a tárgyat.

A Dunából kiemelt, hetven kilogrammos kőgolyó rejtélye végül a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) helyszínre érkező munkatársainak segítségével oldódott meg. Gondos László, az intézet muzeológusa, gyűjteményvezetője úgy fogalmazott: azonnal tudták, hogy egy török hódoltság korabeli mozsárgolyóról van szó.

„Ezek kifejezetten a tömegükkel pusztítottak, nem volt bennük robbanószer. Rövidcsövű mozsárágyúkból lőtték ki őket, és úgy viselkedtek, mint az aknavető lövedékek: nagy ívben zuhantak az elérni kívánt területre, azaz fedett terület mögé lehetett vele belőni, hogy ott végezzen pusztítást"

– részletezte tulajdonságaikat Gondos László.

Friss

Az igazi nyári frissítő – hideg gyümölcsleves recept

Ha még nem próbáltad, itt az ideje elkészítened ezt a bársonyos, hűsítő gyümölcslevest!

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Megérkezett Kevin Smith He-Man sorozatának első előzetese

Ha rajongtál a régi rajzfilmsorozatért, esetleg a Dolph Lundgren főszereplésével készült filmmért, akkor imádni fogod.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

4+1 élelmiszer, ami csökkentheti a koleszterinszintet

A szívbetegség a világ vezető halálozási oka. A magas koleszterinszint - különösen a „rossz" LDL - összefügg a szívbetegségek fokozott kockázatával. Annak érdekében, hogy ezt megelőzzük elengedhetetlen a megfelelő étrend. Íme, 5 olyan élelmiszer, amely csökkentheti a koleszterinszintet és enyhíti a szívbetegségek egyéb kockázati tényezőit.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk