Isaszegi ágyúgolyó
Facebook/MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred

Az Isaszegen talált ágyúgolyó 11 kilogrammot nyom

Ágyúgolyó-ritkaságot ástak ki Isaszegen

171 éve hevert egy isaszegi ház udvarában egy, az 1849-49-es szabadságharc idején kilőtt ágyúgolyó. Faültetés közben bukkantak rá.


Az is előfordulhat, hogy Damjanich János volt az a hadvezér, akinek a parancsára egy ágyú elsült Isaszeg térségében, 1849 áprilisában, s az ágyúcsövet elhagyó 11 kilogrammos lövedék becsapódott a mai Szent László utca egyik családi házának kertjében. Persze 171 évvel ezelőtt itt nemhogy családi ház, de Szent László utca sem volt, Windisch-Grätz fővezér katonáiból viszont annál több vonult fel. Ugyan az ágyúgolyó nem ért célt, Görgei, Aulich, Klapka és Damjanich vezette magyar hadak megnyerték a szabadságharc tavaszi hadjáratának egyik legjelentősebb ütközetét.

Isaszegi csata (1849) www.youtube.com

A 170 éve föld alá került ágyúgolyóra faültetés közben bukkant rá egy isaszegi család háza kertjében. Értesítették a rendőrséget, akik szóltak a honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredének, melynek tűzszerészei az egység Facebook-oldalának beszámolója szerint elszállították a 15 centi átmérőjű ágyúgolyót.

Második világháborús bombákból csaknem hetente kerül elő egy-egy „példány", arra azonban nem sűrűn akad példa, hogy a 19. századból bukkan fel robbanószer. A tűzszerészek is meglepődtek, amikor meglátták az ágyúgolyót.

Ritkaság, hogy a katonák ágyúgolyóra bukkannak, átlagosan évi 5-6 alkalommal történik ilyen eset. Az Isaszegről elszállított ágyúgolyó robbanóanyagot már nem tartalmaz, nem minősül robbanótestnek, így ennek a besorolásnak megfelelően tárolta el alakulatunk

– adta tudtunkra Gajdos Milán, az ezred kommunikációs tisztje. Hozzáfűzte, felvették a kapcsolatot a Hadtörténeti Intézet és Múzeum illetékeseivel, akik a vizsgálat után eldöntik, gyűjteménybe veszik-e az ágyúgolyót.

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái évente átlagosan 2000 darab robbanótestekkel kapcsolatos rendőrségi bejelentést kezelnek.

A figyelmetekbe ajánljuk