Tonga vulkán

Tonga vulkán

A tongai vulkánkitörés ereje hullámokat küldött az űrbe

A tongai vulkánkitörés olyan erős volt, hogy a lökéshullámok a legkör felső rétegét is elérték.


A folyamatban lévő vulkánkitörés Tongán 2021 decemberében kezdődött, de csak 2022. január 15-én, helyi idő szerint 17:15-kor következett be az erőteljes robbanás. Hatalmas hamufelhőt, földrengéseket és cunamikat generált, amelyek egészen Peru távoli partvidékéig értek a Csendes-óceán túloldalán. Most a tudósok még az űrben is keresik a kitörés hatásait.

A kitörési oszlop elérte a Föld sztratoszféráját, a légkör második rétegét a földtől felfelé. A robbanás hangját több ezer kilométerrel arrébb, a kanadai Yukon Területen is hallották. És bár az emberi hallásküszöb alatt volt, a nyomás hanghullámait még a Nagy-Britanniában lévő barométerek is érzékelték.

Úgy tűnik, hogy a kitörés egy sor úgynevezett légköri gravitációs hullámot is generált, amelyeket a NASA műholdja észlelt, és amelyek koncentrikus körökben sugárzottak ki a vulkánból. A tudósok most azt vizsgálják, hogy ezek a hullámok milyen hatással lehetnek az űrben. A kutatás célja, hogy jobban megértsük a légkör legfelső szintjeit, jóval a Nemzetközi Űrállomás pályája felett, és különösen azt, hogy a légkörben bekövetkező változásokat milyen mértékben befolyásolják a földi események. Ez segíthet abban is, hogy jobban megértsük, hogyan hatnak az olyan technológiákra, mint a GPS, a vulkánkitörések.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk