A gyerekek ezért szeretik a TikTok kihívásokat

A TikTok-kihívások felerősítik a valahova tartozás érzését a szakemberek szerint.


A TikTok 2020 legtöbbet használt telefonos applikációja, mellyel használói rövid, legtöbbször vicces videókat készíthetnek és tekinthetnek meg. A TikTok kihívások megkérik a használót, hogy csináljon valamit, majd készítsen ebből egy videót. A legtöbb ilyen kihívás ártalmatlan, de előfordulnak sértő, sőt, veszélyes kihívások is.

Az applikációhoz nem kell kreatívnak lenni, azt csináljuk benne, amit mások is. Ezzel csökken a mentális erőfeszítésünk, ám ami még fontosabb, úgy érezzük, hogy tartozunk valahová. Azok számára, akik társadalmi megerősítésre vágynak és gyenge az ítélőképességük, a TikTok veszélyeket hordozhat önmagában. Ilyen korcsoport a gyermekek csoportja is. A korhatár elvileg tizenhárom év, ám ezt könnyen kicselezik a fiatalok.

Miért szeretik a kiskorúak a TikTok kihívásait? Az applikáció aktív bevonódást igényel, mint a játék. Ezen kívül lehetőség van segítségével arra, hogy kapcsolódjanak másokhoz, ami az identitásformálódásban kulcsfontosságú tényező. A gyerekkori és serdülőkori barátaink ugyanis erőteljesen formálják személyiségünket.

A járványhelyzet bezártsága alatt még inkább vágyunk a kapcsolódásra, nem csoda tehát, hogy az applikáció ennyire népszerű lett. A valahova tartozás érzése növeli az önmagunkról alkotott pozitív képet. Az applikáció ezek mellett szórakoztat is, a humor pedig megküzdést jelent a hétköznapi problémákkal szemben.

A TikTok hátulütője nem más, mint a tény, hogy a gyerekeket figyelemhajhászásra ösztönzi. A kedvelések és megtekintések úgy épülhetnek be a fiatalkorúak eszközkészletébe, mint értékek. Ez rendkívül veszélyes, mivel hatással lehet később az önbizalomra.

A homloklebeny, ahol az ésszerű döntések születnek, ráadásul huszonéves korunkig érik, tehát a gyerekek könnyebben hoznak felelőtlen döntéseket. Ha ezek alapján népszerűtlenek lesznek a TikTokon, a figyelem keresése miatt rossz hatással lehet rájuk.

A szülőknek emiatt beszélniük kell gyerekeikkel az applikáció hátrányairól és előnyeiről is. Az applikációra tehetnek szülői felügyeletet, korlátozva a tartalmat, de semmiképp se kövessék túlságosan a gyerek tevékenységét.

(Forrás: Psychologytoday)

A figyelmetekbe ajánljuk