Nőtt a tengerekben a halálzónák száma

Az ENSZ legújabb jelentés alapján úgy tűnik, megemelkedett a világtengerekben a halálzónák száma. Ezek olyan övezetek, ahol az oxigénhiány miatt szinte nincsenek létformák.


A szerdán közzétett publikáció, a World Ocean Assessment II szerint 2008 és 2019 között bő 400-ról mintegy 700-ra emelkedett az ilyen régiók száma. A növekedés főként a Mexikói-öbölben és a Dél-kínai-tengerben volt látványos, de a Balti- és az Északi-tengerben is romlott a helyzet.

A jelenség egyes térségekben természetes tényezőkre vezethető vissza, oka az algavirágzás. Az algák, miután elpusztulnak, lassan a mélybe süllyednek, eközben pedig olyan baktériumok bontják le őket, amelyek elhasználják a vízben lévő oxigént. Ily módon a mélyben olyan óriási zónák alakulhatnak ki, amelyekben átmenetileg alig van oxigén.

A káros algavirágzásnak ugyanakkor kedvez az olyan tápanyagok tengerbe kerülése, mint a nitrogén vagy a foszfor. Ezek gyakran az emberi tevékenység, például a mezőgazdaság révén juthatnak a vízbe. A jelentés alapján a helyzet valószínűleg egyre rosszabb lesz, mivel a 21. század első felében megkétszereződhet az emberi tevékenység következtében a tengerbe áramló nitrogén mennyisége.

A halálzónák kialakulását egyébként az ember által előidézett klímaváltozás is gyorsítja, hiszen éghajlati átalakulás miatt sok régióban melegedik a tenger.

(MTI)

A figyelmetekbe ajánljuk