Törést fedeztek fel a Tejútrendszer egyik karjában

Háromezer fényév hosszúságú törést fedeztek fel a Tejútrendszer egyik spiráljában, mely korábban eddig nem ismert – leginkább fiatal – csillagokból és csillagködből áll.Ez az első alkalom, amikor egy nagyobb struktúra ennyire eltér galaxisunk valamelyik karjától – derül ki a NASA Jet Propulsion Labratory beszámolójából, mely szerint a szerkezet úgy áll ki a rendszerből, mint egy szálka egy deszkából.

A kutatók úgy gondolják, hogy a csillagok és csillagködök igazodnak ahhoz a spirálkar alakhoz, melyben elhelyezkednek. Mivel azonban a galaxis belső részében található a bolygónk, így a tudósoknak nincs lehetősége arra, hogy kívülről elemezzék a szerkezetet, így – egyéb lehetőség híján – kisebb régiókat, valamint hasonló rendszereket vizsgálnak.

A megfigyelések során a kutatók a Sagittarius-kar közeli részét vizsgálták az Európai Űrügynökség Gaia űrteleszkópjának, valamint a Spitzer űrtávcső segítségével. Az érintett részről pedig egy háromdimenziós modellt is készítettek.

A Tejútrendszer térképe

NASA

Az adatok elemzése során kiderült, hogy a Sagittarius-karhoz kapcsolódó struktúra nagyjából azonos sebességgel és egyirányú mozgó objektumokból áll. Az együttes bedöntési szöge eltér a kartól, ezért tűnik úgy, mintha törés lenne. Ehhez hasonló struktúrákat már más spirálgalaxisoknál is dokumentáltak, ezeket tollaknak vagy sarkantyúknak is szokták nevezni.

A kutatók szerint a struktúrába lévő égitestek egy időben és egyetlen szélesebb régióban alakultak ki, így a Tejútrendszer ereje hasonlóan hatott rájuk.

A figyelmetekbe ajánljuk