A csípős, paradicsomos bulgursaláta a nyári grillpartik főszereplőjeként sem fog szégyent vallani.
Egészségesen hűsítő
„Szuperegyszerű elkészíteni nagy mennyiségben is, nyári grillpartikra alapdarab lehet"
– mi tagadás, ez igen jól hangzik a török csípős, paradicsomos, bulgursalátával kapcsolatban. Mautner Zsófit és a Chili & Vanilia receptjeit olvasni is jó, e friss Facebook-posztból is árad a frissesség, és egy forró nyári napon éppenséggel semmi másra nincs jobban szükségünk, mint erre.
Ráadásul egészséges is, amit kínál: a mediterrán és a közel-kelet találkozásánál, Törökország és Libanon környékén pontosan tudják, mi tesz a legjobbat az embernek, ha kegyetlenül meleg van.
A kisir vagyis az említett különleges, de egyszerű bulgursaláta a libanoni tabbouleh török változata, kevésbé petrezselymesen, zöld helyett pirosabban, paradicsomosabban, chilisebben, csípősebben.
Mautner Zsófi közel-keleti tanfolyamon tanulta, aztán alakítgatta. Nem mellékesen elmeséli, e régió konyhájához általában itthon is van minden hozzávaló.
Hozzávalók: 5 deka bulgur 1 deci forró víz 4 szál karikákra vágott újhagyma 1 kis friss aprított chilipaprika fél csokor aprított petrezselyem friss aprított menta 2 púpos teáskanál paradicsompüré 2-3 evőkanál olívaolaj egy fél citrom leve só, bors egész apróra kockázott, hámozott, magozott paradicsom (ez nem muszáj).
A felforralt vízzel leöntjük a tálban várakozó bulgurt, lefedjük, hadd álljon és puhuljon 20 percig. Vékony karikákra vágjuk az újhagymát a zöldjével. Felaprítjuk a petrezselymet és mentát, kifacsarjuk a citrom levét. Hozzákeverjük a paradicsompürét, a citromlevet, olívaolajat, chilipaprikát a közben megpuhult bulgurhoz és átkeverjük. Jöhet hozzá az újhagyma és a zöldfűszerek, no meg a só, bors, ízlés szerint. Mehet a hűtőbe néhány órára, onnan meg a partira.