macro photography of human eye

A retinánk elárulhatja, hogy szívproblémákkal küzdünk-e

A korai, pontos és egyszerű diagnózis szinte minden egészségügyi állapot esetében fontos, és ez a szívbetegségeket is magában foglalja.


Egy új kutatás szerint az egyszerű szemvizsgálat azonosíthatja azokat a betegeket, akiknél a későbbi életük során megnövekedhet a szív- és érrendszeri problémák kockázata. Ha ezt a diagnosztikai módszert sikerülne kifejleszteni, az nagy dolog lenne. Ezek a vizsgálatok gyorsak, nem invazívak és megbízhatóak, és minél korábban azonosítható a szívbetegség kockázata, annál többet tehetnek az orvosok és betegeik a megelőzés érdekében.

Az új megközelítés kulcsa egy mélytanulási algoritmus, ami egyfajta neurális hálózaton alapuló mesterséges intelligencia tanulási módszer, amely nagy adathalmazokon betanítható, hogy felismerjen bizonyos mintákat. Ebben az esetben a kutatók arra képezték ki, hogy a retinában lévő erek apró változásait keresse, egy olyan összefüggést, amelyet már korábban is széles körben tárgyaltak az orvosi szakirodalomban.

Az eredményeiket ismertető új tanulmányban a csapat arról számol be, hogy eszközük nagyjából 70 százalékos pontossággal képes volt megjósolni a jövőbeli szívinfarktus kockázatát. Az eszköz megalkotásához a UK Biobank adatbázisában szereplő 5663 ember retina- és szívszkennelését elemezték számítógépes szoftverrel. A rendszert úgy programozták, hogy az egyik szkennelés eltéréseit összekapcsolja a másik szkennelés eltéréseivel.

Miután végigment a betanítási folyamaton és megtanulta a felmerülő mintákat, a mesterséges intelligencia elég okos volt ahhoz, hogy összefüggést találjon a retinában lévő erek és a szív egészsége között. A retinában levő erek ugyanis kapcsolatban állnak a szív bal kamrájának méretével és pumpálási hatékonyságával. Ezt aztán az életkorra, nemre és alapvető demográfiai információkra vonatkozó adatokkal kombinálták, hogy egy általános kockázatértékeléshez jussanak. Ezt végül másodlagos beutalási módszerként lehetne használni, javasolják a kutatók.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk