Egy halom fehér fog.

Ez a szintetikus fog erősebb, mint a valódi

A tudósok létrehoztak egy szintetikus fogzománcot, amely állításuk szerint erősebb, mint a valódi, természetes „ikertestvére”.


Egy nemzetközi kutatócsoport úgy fejlesztette ki a szintetikus anyagot, hogy az felülmúlja a valódi fogzománcot. Ha minden jól megy, az eredmények végre valódi megoldást jelenthetnek a szuvas fogakra.

A kifejlesztéshez a csapatnak a természetes fogakban található, egymással összekapcsolt kalcium nanodrótokat kellett lemásolnia – olvasható az American Association for the Advancement of Science sajtóközleményében. Sikerült olyan nanokompozit-rendszert létrehozniuk, amely hatékonyan utánozta a valódi zománc szívósságát, miközben megőrizte annak viszkoelaszticitását.

Ezután az anyagot különböző alakú tárgyakra, köztük emberi fogakra való bevonással tesztelték. A csapat megállapította, hogy „nagy merevséget, keménységet, szilárdságot, viszkoelaszticitást és szívósságot mutatott" – olvasható a tanulmányban.

A találmány ugyan még messze van attól, hogy kereskedelmi forgalomba kerüljön, de a csapat most azt tervezi, hogy teszteli a szintetikus zománcot, hogy megbizonyosodjon arról, hogy képes-e hosszabb ideig túlélni egy emberi szájban.

Ha minden jól megy, az anyagot a fogakon kívül más dolgokon is fel lehetne használni, például pacemakereken vagy sérült csontokon.

Forrás: Futurism

A figyelmetekbe ajánljuk