laboratórium

A Good Meat márkanévvel ellátott tenyésztett hús megtalálható már az éttermi kínálatban.


Szingapúrban az amerikai Eat Just vállalat jóváhagyást kapott arra, hogy laboratóriumban termesztett csirkét forgalmazzon a fogyasztóknak 2020 decemberében. A Good Meat márkanév alatt az Eat Just egy exkluzív közösségi klubban dobta piacra első termékeit.

Először egy szezámmagos csirkével és savanyított uborkával készített baót és egy juharszirupos gofris csirkemellet tettek fel a menüre.

Áprilisban az Eat Just együttműködött egy másik étteremmel, hogy szállítási szolgáltatáson keresztül kezdhesse meg a forgalomba hozatalt. Az ázsiai csirkesaláta mellett csirkegombóc és csirkés sült rizs is készült a laboratóriumban létrehozott húsból. A kereslet magas volt, alig néhány perccel az online megjelenés után a nap nyolc adagja el is fogyott.

A tenyésztett hús terén előrelépés történt az elmúlt években, ám a termelés továbbra is kicsi. Noha a szövetkultúra tudománya több mint fél évszázada létezik, a fő kihívás az elegendő hús termesztése.

Ez ahhoz szükséges, hogy versenyképes áron ehető terméket lehessen előállítani. A Good Meat ételeinek ára 23 szingapúri dollár, ami 17 amerikai dollárt jelent, ez körülbelül 5000 forint, tehát nem a legolcsóbb étkezési lehetőség.

A termesztett húst óriási acéltartályszerű tárolókban készítik. Ezekben a tartályokban növesztik a sejteket, amit aztán összekevernek más élelmiszertermékekkel a kívánt íz és állag elérése érdekében. Ez a magas szintű feldolgozás valószínűleg nem mindenkit vonz.

A világ ennek ellenére tanulhat abból, ami Szingapúrban történik. A kis városállam gyorsan elkezdte az in vitro hús forgalmazását, megoldva a földhiány és az élelmezésbiztonság problémáit.

(Forrás: Guardian)


A figyelmetekbe ajánljuk