szív ujjlenyomat

5 tudományosan bizonyított jele annak, hogy szerelmes vagy

A szerelem az egyik legjobb, ugyanakkor pedig a legnehezebb dolog az életünkben. Szenvedély, kételyek, csalódás és birtoklási vágy. Sok összetevője lehet ennek az érzésnek, de vajon mégis mikor vagyunk szerelmesek és mik az erre utaló jelek? Íme néhány tény, de természetesen a lista jóval hosszabb és összetettebb ennél.


„Ez valami egészen különleges"

Amikor szerelmes vagy, elkezded azt hinni, hogy a kedvesed (kiszemelted) tökéletes, egyedi és pótolhatatlan. Ez a hit azzal párosul, hogy képtelen vagy romantikus szenvedélyt érezni bárki más iránt. Ez az érzés a központi dopamin megemelkedett szintjének eredménye az agyban.

Érzelmi instabilitás

Mint ismeretes, a szerelembe esés gyakran vezet érzelmi és fiziológiai instabilitáshoz. Az ember feldobottság, eufória, fokozott energia, álmatlanság, étvágytalanság, remegés, szívdobogás és felgyorsult légzés, valamint szorongás, pánik és kétségbeesés között ingadozik, ha a kapcsolatát a legkisebb kudarc is éri. Ezek a hangulatingadozások pedig hasonlíthatnak a kábítószerfüggők viselkedéséhez. És valóban, amikor a szerelmes embereknek képeket mutatnak a szerelmükről, akkor ugyanazok az agyi régiók lesznek aktívak, amelyek akkor „kapcsolnak be", amikor egy drogfüggő igazán beindul. A kutatók szerint a szerelem a függőség egy formája.

Ő is így érez?

Ha azon kapod magad, hogy azon gondolkodsz, vajon az a személy is hasonlóan érez-e, és, hogy neki is hiányzol-e, akkor ez egy meglehetősen erős jel.

Tolakodó gondolatok

A szerelmes emberek arról számoltak be, hogy az átlagosan ébren töltött óráik több mint 85 százalékát azzal töltik, hogy a szerelemük tárgyán töprengenek. A tolakodó gondolkodás, ahogyan a kényszerbetegségeknek ezt a formáját nevezik, az agy központi szerotoninszintjének csökkenéséből eredhet.

Kissé megváltozol

A szerelembe esést az jellemzi, hogy hajlamos vagy átrendezni a mindennapi prioritásaidat és/vagy megváltoztatni az öltözködésedet, a modorodat, a szokásaidat vagy az értékeidet, hogy azok jobban illeszkedjenek a kedvesedhez. Hiszen úgy érzed ezzel még jobban magadhoz láncolhatod.

(Livescience)

A figyelmetekbe ajánljuk