Nemcsak a farsangi időszak sztárja a frissen sült, illatos fánk: nyári idénygyümölcsökkel, üde lekvárokkal kísérve tökéletes reggeli vagy uzsonna lehet.

Szalagos fánk, ahogy a nagymamánk készíti

Hozzávalók (20-25 db fánkhoz):

  • 8 db tojássárgája
  • 100 g vaj
  • 30 g élesztő
  • 300 ml tej
  • 50 g porcukor
  • csipet só
  • citromhéj (kezeletlen)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 cl rum
  • 1 liter olaj a sütéshez

Elkészítés:

Langyos tejben, kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A tojássárgákat kikeverjük egy kanál porcukorral, hozzáöntjük a rumot és belereszeljük a citrom héját.

A lisztet egy csipet sóval, a kikevert tojássárgájával és a felfuttatott élesztővel jól összedolgozzuk. A vajat felolvasztjuk és fokozatosan a masszához adjuk, majd fakanállal hólyagosra keverjük a tésztát. Amikor az elválik az edény falától, megszórjuk liszttel, és konyharuhával letakarva meleg helyen kelni hagyjuk.

Miután megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, fánkszaggatóval kiszúrjuk, majd lisztezett konyharuhán rövid ideig tovább kelesztjük. Amikor megkeltek a fánkok, az ujjunkkal benyomjuk a közepüket és újra kelni hagyjuk. A benyomott oldalukkal lefelé, nem túl forró olajban (kb. 170 fok) fedő alatt megsütjük őket. Amikor aranybarna az egyik felük megforgatjuk, és fedő nélkül készre sütjük.

Rácsra vagy papírtörlőre szedjük a kész fánkokat, porcukorral meghintve, lekvárral vagy pudinggal töltve tálaljuk.


Friss

Hamu és Gyémánt

Napindító gondolat – 10.01.

Fontos megtanulnunk, hogy az életben sokkal több az apró öröm, mint a nagy. Ezekből kell erőt merítenünk a mindennapokra.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk