kutyák covid-19 koronavírus

A finnországi reptéren ettől a héttől kezdve egy gyorsabb és „szőrösebb" módja lesz a koronavírus teszteléseknek: kutyák.


koronav\u00edrus finnorsz\u00e1gi rept\u00e9ren kuty\u00e1k

Finavia

Egy csapat kutyát rendeltek ki, hogy kiszimatolják a vírussal fertőzött utasokat. Ha sikeresek az első bevetések, akkor hatékony eljárást tudnak fejleszteni arra, hogy beazonosítsák a vírust, melyet később sokféle helyzetben alkalmazhatják.

„Úttörők vagyunk.Ha jól értesültünk, nincs a világon még egy reptér, ahol kutyákkal azonosítják be a koronavírust. Ez talán egy újabb lépés a járvány elleni küzdelemben"

– mondta Ulla Lettijeff, a Finavia légitársaság munkatársa.

Az allergiásoknak, illetve a kutyáktól félőknek sem kell aggódniuk. Az utasoknak nem lesz direkt kontaktjuk az állatokkal. A tesztet úgy végzik, hogy egy-egy kendővel mintát vesznek az emberek bőréről, azt a kutyák egy külön helységben megszagolják, és ha érzik rajta a vírust, jelzik.

Az, hogy miért tudják jelezni a kutyák a vírust, nem egészen egyértelmű. Bár egy francia tanulmány kimutatta, hogy az állatokat úgy idomították, hogy a hónalj izzadságát megszagolva képesek különbséget tenni egy egészséges, valamint egy koronavírusos beteg között.

Egy másik német tanulmány ugyanerre az eredményre jutott, ám ebben a kutatásban a betanított kutyák nyálmintákkal dolgoztak.

A finn kutatók is azt jelezték, hogy a kutyák hasonló pontossággal, majdnem 100%-os eredménnyel tudják kimutatni a vírust – derült ki a Finavia jelentésesből.

A figyelmetekbe ajánljuk