Parafadugó
Fotó: Unsplash / Tyler Delgado

Eltűnhet a kellemetlen szag a borunkból

A világ legismertebb parafadugó-gyártó cége, az Amorim új módszert fejlesztett ki a TCA (triklóranizol) vegyületből eredő probléma kiküszöbölésére.


Az Amorim a már most is futó NDtech-programja keretében vállal „dugósságmentes" garanciát parafadugóira, itt minden egyes lezárót tesztelnek, így ezek leginkább a felsőpolcos tételeknél kapnak jelentőséget. A mostani bejelentése szerint azonban sikerült kifejleszteniük egy új eljárási módszert, amely fejlettebb, mint az eddig használt NDtech.

Antonio Amorim, az Amorim igazgatója a La Revue du Vin de France (RVF) elnevezésű francia szaklapnak azt nyilatkozta, hogy a TCA-mentességet akár már a jövő év decemberétől piacra kerülő dugóknál garantálni tudják - írja cikkében a Decanter Magazin. Hétköznapi nyelvre lefordítva ez azt jelentené, hogy nincs többé dugós bor.

Bár a szagprobléma elkerülése érdekében az utóbbi évtizedben egyre több termelő váltott át csavarzárra vagy alternatív, természetes lezárókra, az újabb kutatások és fejlesztések lehetővé teszik a TCA teljes megszüntetését. Ugyanakkor nem szabad arról sem elfeledkezni, hogy a TCA-vegyület természetes úton alakul ki, így hiába is mentes egy parafadugó teljesen ettől a jelenségtől, elképzelhető, hogy az már a borkészítés során kialakul és átkerül a parafába.

A figyelmetekbe ajánljuk