szaglás

A szaglás lehet a kiegyensúlyozott étrendünk kulcsa

Biztos történt már olyan veled, hogy elsétál egy sarki pékség vagy egy étterem mellett, s a bejárati ajtóból áradó finom illatok miatt betértél. Ha a válaszod igen, nem vagy egyedül!


A tény, hogy az emberek az orruk alapján hoznak döntéseket, olyan nagy márkákat is, mint a Cinnabon és a Panera Bread, arra késztetett, hogy a pékáruk illatát pumpálják éttermeikbe, ami az eladások nagymértékű megugrását eredményezte. De mégis miért, s hogyan ellenállhatunk?

A Northwestern Egyetem tudósai megállapították, hogy az emberek kevésbé érzékenyek az ételszagokra, ha előtte közvetlenül ettek valamit. Tehát, ha például a séta előtt egy munkatársad péksüteményét falatoztad, akkor kisebb valószínűséggel ugrasz be az édeskés illatú pékségbe.

A szaglásunk szabályozza, hogy mit eszünk, és fordítva.

A kutatás megállapította, hogy azok a résztvevők, akik éppen fahéjas péksüteményt vagy pizzát ettek, kevésbé érzékelték az „étkezéshez illő" szagokat, de a nem odaillő szagokat annál inkább. Az eredményeket ezután agyi szkennelésekkel támasztották alá, amelyek azt mutatták, hogy az agy szagokat feldolgozó részeinek aktivitása hasonló módon változott.

Ezek az eredmények pedig azt mutatják, hogy ahogy a szaglás szabályozza, hogy mit együnk, úgy az, hogy mit eszünk, szabályozza a szaglásunkat.

A táplálékfelvétel és a szaglórendszer közötti visszacsatolásnak evolúciós előnye lehet

– mondta Thorsten Kahnt, a tanulmány vezető és szerzője, a Northwestern University Feinberg School of Medicine neurológia, pszichiátria és viselkedéstudományok docense.

Az orrunkkal érzékelhető dolgok közötti kapcsolat még mindig nagyon fontos a mindennapjainkban. Ha például az orr nem működik megfelelően, a visszacsatolási hurok megszakadhat, ami a rendellenes táplálkozáshoz és az elhízáshoz vezethet.

(Phys.org)

A figyelmetekbe ajánljuk