frontember frontman squid game pisztolt

A Squid Game negatívan befolyásolhatja a gyermekek viselkedését?

Egy szakértőkből álló csoport felszólította a szülőket, hogy korlátozzák a Netflix nagy népszerűségnek örvendő Squid Game című sorozatához való hozzáférést, mivel attól tartanak, hogy a sorozatban bemutatott erőszakos kihívásokat a gyerekek újraalkotják.


A tanács arra is felhívta a figyelmet, hogy a sorozat jelenetei a YouTube-on és a TikTok-on is szabadon terjednek, ahol potenciálisan a sorozat 15+ korhatár-besorolásától függetlenül is megtekinthető.

Ha esetleg nem ismered a sorozatot, csak a kontextusba helyezést kedvéért:

A történet az egyik főszereplő, Seong Gi-hun (Lee Jung-jae) életének ismertetésével kezdődik. A férfi sofőrként dolgozik és súlyos szerencsejáték-függő, aki a betegeskedő édesanyjával él, és minden erejével azért küzd, hogy anyagilag támogatni tudja a lányát. De sehogy sem jön össze neki. Egy nap azonban egy titokzatos illető felajánlja neki, hogy játsszon egyszerűnek, már-már bugyutának vélt gyerekkori játékokat és fogadjanak. Aki nyer az busás pénzjutalomban részesül. Persze a későbbieknek kiderül, hogy ez az ajánlat, több mint 450 másik kétségbeesett embernek is szólt, akiket hasonló módszerekkel csalogattak be egy brutális élet-halál versenybe, ahol 45,6 milliárd koreai von, azaz körülbelül 12 milliárd forint a tét.

Megoldás kéne, ekkor pedig jöhet a kérdés, vajon tényleg a Netflixnek kéne erre figyelni vagy inkább a szülőknek kellene alaposabban kontroll alatt tartani gyermekük online térben való jelenlétét?

A Squid Game hatása óriási, TikTokon paródiák ezrei találhatóak meg, Abu Dhabiban pedig tévéműsor készül a sorozat tematikáját felhasználva, természetesen erőszak nélkül. Az pedig, hogy a fehér Vans-cipők eladása 7800 százalékkal emelkedett meg az első epizód megjelenése óta már-már ijesztő. Mindemellett hatalmas az érdeklődés a zöldes színű tréningruhák iránt, valamint az őrök piros kezeslábashoz hasonlító ruhái is kelendőek.

Ez a hullám pedig a gyerekeket és a tiniket sem kerüli el, sőt. Egyes iskolák beszámoltak arról, hogy újraalkotják a játékokat. Különösen a „piros lámpa, zöld lámpa" nevezetűt. Persze ezt lehetne teljesen normálisan, erőszakmentesen is reprodukálni.

Azonban egy belgiumi iskola azonban arról számolt, hogy a gyerekek fegyverhasználat helyett egymást verik.

Bár az Egyesült Királyság több iskolájának játszóterén is beszámoltak a Squid Game újrajátszásáról, a pánik azonban nyilvánvalóan nem újdonság. Csak a TikTok számtalan potenciálisan veszélyes kihívást inspirált az évek során, köztük a legutóbbi a tejláda kihívás, a Benadryl-teszt, de ki tudná elfelejteni a mosószerkapszula elfogyasztásának trendjét? Mindig lesznek veszélyes hóbortok, amiket részletesen át kell beszélni a fiatalokkal, ezzel segíthetünk talán a legtöbbet.

Sonia Livingstone, az LSE szociálpszichológia professzora arra is rámutat, hogy az ilyen kihívásokkal kapcsolatos félelmek általában túlzóak:

Meglehetősen kevés annak az esélye, hogy ezek az őrületek káros és felelőtlen viselkedéshez vezessenek"


(Dazed)

A figyelmetekbe ajánljuk