ablak

A tudósok szerint ezért félünk annyira a sötétségtől

A sötétség a szem bizonyos sejtjein keresztül szabályozza félelemközpontunk működését.


A félelem gyakori válasz a sötétségre, különösen a gyermekeknél. Nemrég a tudósok rájöttek a mögötte álló agyi mechanizmusokra.

Az agyunkban található az amygdala, vagy mandulamag, ez felelős az érzelmek feldolgozásáért, valamint a félelemre adott válaszunk szabályozásáért.

Egy új tanulmány rávilágít arra, hogyan változik az agy aktivitása ebben a régióban, amikor fénynek és sötétségnek vagyunk kitéve.

A mérsékelt fényterhelés a tanulmány szerint az amygdala működésének nagyobb elnyomásához vezet.

A fény jelenléte ráadásul úgy tűnik, megerősíti az amygdala és a ventromedialis prefrontális kéreg közötti kapcsolatot. Ez az agy azon része, amely a félelemérzetünk kontrollálásáért felel.

A vizsgálatban 23 személy agyát mérték fel, miközben különböző intenzitású fénynek és sötétségnek tették ki őket. Az eredmények alapján egy közepes megvilágítás nagyobb csökkenést okoz az amygdala aktivitásában, mint egy gyenge.

Ezek a hatások hozzájárulhatnak a fény hangulatjavító hatásaihoz, csökkentve a negatív, félelemmel kapcsolatos hatásokat és fokozva a negatív érzelmek feldolgozását

— írják a kutatók.

A fény, a sötétség és az agy közötti tevékenység kapcsolata jól megalapozott: a fény változásai segítenek megtudni, mikor kell aludnunk, hatással vannak az éberségünk szintjére és befolyásolhatják hangulatunkat is.

Már széles körben alkalmaznak fényterápiás kezeléseket olyan esetekre, mint a depresszió, bár a tudósok nem teljesen értik, hogyan működik.

Azt már tudjuk, hogy a kulcs az úgynevezett belső fotoszenzitív retina ganglion sejtekben rejlik, melyek a szem fényét veszik át és továbbítják az agy különböző részeire.

A következő lépés feltárni azt, hogy hogyan lépnek interakcióba az amygdalával.

(Forrás: Science Alert)

A figyelmetekbe ajánljuk