Borkóstoló: minden, amit a borról tudni kell
Azt hisszük, mindent tudunk a borról. Vajon ez tényleg így van, vagy van még mit csiszolni tudásunkon? Erre keressük a választ cikkünkben.

Régészeti leletek igazolják, hogy már 6000 évvel ezelőtt is készítettek bort Örményországban, tehát az emberiség rajongása a nemes nedű iránt korántsem új keletű. A bor népszerűsége azóta nemhogy töretlen, de az utóbbi pár száz évben egyenesen az egyetemes kultúra részévé vált. A társasági életben már legfeljebb csak az absztinenseknek bocsátható meg – nehezen –, ha nem tudnak kötetlenül elbeszélgetni a szőlőfajtákról, illetve a belőlük készült italokról.

Mindenki ért a borokhoz, akárcsak a focihoz vagy a járványkezeléshez. A borkóstolókon röpködnek az olyan kifejezések, mint a jól integrált tanninok vagy a remek savgerinc. Van aki ezt sznobériának nevezi, van aki csendben bólogat, úgy tesz, mintha értené, és van aki ténylegesen tudja is, miről van szó. Utóbbiak tisztában vannak azzal, hogy milyen összetett folyamat a bor készítése, mennyi faktortól függ az időjárástól kezdve, a talaj összetételén át a technológiákig bezárólag.

5 ok, amiért érdemes a borokról több ismeretet szerezni

Különböző célokkal kezdhetünk bele alkoholos műveltségünk fejlesztésébe, bár szimplán a borok szeretete is épp elég ürügy lehet.

1: Ha az elménket palléroznánk

Minél többet akarunk tudni a borvidékekről, a szőlőfajtákról, a technológiákról. Szeretünk elveszni a részletekben, az apró finomságokban, a családi legendáriumokban. Tudásvágyunk csillapíthatatlan: minden szakértővel szóba akarunk elegyedni egy koccintás erejéig.

2: Ha nagy utazók vagyunk

Rengeteget utazunk, érdekel bennünket a történelem, az adott régió borkultúrája. Nem is indulnánk útnak a Rajna-vidékre anélkül, hogy utána ne néztünk volna, hová érdemes ellátogatni, mit kell végigkóstolni.

3: Ha feldobnánk társasági életünket

Imádjuk a borvacsorákat, a borkóstolókat, brillíroznánk a többi vendég előtt, elkápráztatnánk párunkat is a tudásunkkal. Emellett biztos kézzel szeretnénk választani bort a vacsora fogásaihoz.

4: Ha szenvedélyes szakácsok vagyunk

Milyen borral érdemes készíteni a marhalábszár pörköltet? Mit öntsünk a fehérboros rizottóhoz? Megannyi kínzó kérdés, ha előszeretettel főzünk otthonunkban, és tisztában vagyunk azzal is, hogy az ételbe sem löttyinthetünk olcsó lőrét.

5: Ha a megfelelő ajándékot választanánk

Mennyi elfecsérelt idő, amikor csak álltunk a szupermarket boroktól roskadozó polcai előtt tanácstalanul. Mit vigyek a vendégségbe, hogy ne kelljen szabadkoznom a választásom miatt? Mi a jobb? A magyar vagy a külföldi? Melyik évjárat mellett döntsek? Elég elegáns ez a chardonnay? Ember legyen a talpán, aki kútfőből megválaszolja ezeket a kérdéseket.

Mivel foglalkozik egy sommelier?

A sommelier-ek azok a borszakértők, vendéglátóipari szakemberek, akik egy jobb étteremben, pincészetben segítenek a vendégeknek a fogásokat a megfelelő borokkal, pezsgőkkel párosítani. A sommelier-ek ismerik az egyes szőlő- és borfajtákat, termőterületeket, évjáratokat, tisztában vannak a szőlőművelés és a pincemunkák technológiai részleteivel, de a borfogyasztás etikettje sem fog ki rajtuk.

Egyszerű borimádó laikusként is jó ötlet mélyebb ismereteket szerezni kedvenc italunkról, ha pedig még a vendéglátóiparban is dolgozunk, akkor pláne érdemese belevágni egy színvonalas sommelier tanfolyamba. Elvégzésével többé nem lehet minket zavarba hozni olyan kifejezésekkel, mint a végtelenül hosszú lecsengés, sőt, mi is nyugodt lelkiismerettel fogjuk elemezni a fajtajellegeket, mindenféle kínos feszengés nélkül.


A figyelmetekbe ajánljuk