Egy mágneses rezonancia, ami kihat az emberi viselkedésre

Bolygónk körül helyezkednek el a Schumann-rezonanciák, melyek a tudósok szerint kihatnak viselkedésünkre is.


A Schumann-rezonanciák olyan, Föld körüli elektromágneses frekvenciák, melyeket a villámok hoznak létre. Ezek a rezonanciák a bolygó ionoszférájában helyezkednek el, ami a felszín fölött 80 kilométerrel veszi kezdetét. Ebben a szférában töltött ionok teszik lehetővé az elektromos vezetőképességet. A rezonanciák az ionoszféra változásával ingadoznak, ebben a napsugárzás intenzitása játszik nagy szerepet. Éjszaka például az ionoszféra egy része elvékonyodik.

A hullámokat Winfried Otto Schumannról nevezték el, az 1950-es évek közepén végzett átfogó, rezonanciákkal kapcsolatos kutatásainak tiszteletére. A Schumann-rezonanciákat először az 1960-as évek elején mértük le, ez kezdetben egy nagyon alacsony frekvenciájú hullám volt. Az akkor mért 7.83 Hz-es frekvenciát a Föld szívdobbanásának nevezték. A rezonanciákról azóta kiderült, hogy 7.83-tól 33.8-ig többféle Hz-en is rezeghetnek.

A Schumann-rezonanciák hatásait vizsgálták már a bolygóra, de az emberi viselkedésre vonatkoztatva is. Egy 2006-os tanulmány például megállapította, hogy a frekvenciák kapcsolódhatnak különböző agyhullámokhoz. A kutatók ugyanis megfigyelték, hogy összefüggés van az agyhullámok és a Schumann-rezonanciák változása között a 6-16 Hz-es sávon belül.

A kanadai Laurentian Egyetem Viselkedési Idegtudományi Laboratóriuma továbbá 2016-ban közölt egy tanulmányt, melyben 184 egyén 3,5 év alatt felvett adatait elemezték ki. Az eredmény alapján váratlan hasonlóságokat mutatott az emberi agy a bolygó elektromágneses mezőinek spektrális mintázatával és erősségével.

Mi több, a 7.83 Hz-es Schumann-rezonanciát egyesek összekapcsolják a hipnózissal, meditációval, sőt, az emberi növekedési hormonokkal is, de ezek a feltevések kevésbé megalapozottak tudományosan. Egyesek emellett úgy vélik, a rezonancia változása nagy mértékben kihat az emberekre és az állatokra egyaránt, megváltoztatva akár tudatosságunkat is. Ám az is lehet, hogy mi befolyásoljuk a rezonanciákat. Noha mindez spekuláció csupán, egy biztos: a Schumann-rezonanciák és az emberi viselkedés kapcsolata igen rejtélyes és izgalmas téma.

(Forrás: Big Think)


A figyelmetekbe ajánljuk