bogyoesbaboca

A Kedd Animációs Stúdió országszerte, összesen száz helyszín közreműködésével szervezi meg a harmincegy filmes blokkal rendelkező VIII. Országos Rajzfilmünnepet.


kukori \u00e9s kotkoda

Wikipedia

Idén november 13. és 15. között 200 filmet tűz műsorára az esemény. Az ideit az Országos Rajzfilmünnep YouTube-csatornáján is lehet majd követni.

Olyan klasszikusokat is láthat a közönség, mint a Vizipók-csodapók, a Frakk, a macskák réme, a Kukori és Kotkoda, de szerepelnek a programban a magyar népmesék, a Mesék Mátyás királyról és a Cigánymesék-sorozat epizódjai is.

"A Rajzfilmünnepen vetített hazai alkotások bő fél évszázadot is átívelő időszak termései közül kerülnek ki, kezdve az örökzöld klasszikusoktól, gyerekkorunk meséin át, egészen a napjaink friss animációs alkotásaiig. Valamennyi szervező videójával betekinthetünk a rajzfilmkészítés kulisszái mögé, s megismerhetjük, hogyan is születik az ötlet, hogyan lesz abból papírra vetett első firka, miként mozdul meg és nyeri el végleges pixeles formáját a vásznon"

– teszi hozzá Nagy Ervin, a Cserebogarak rendezője.

Az utóbbi évek legnagyobb kedvencei közül a Bogyó és Babóca, a Kuflik, a Borka és a varázsruha, a Detti és Drót, a Hajótöröttek és a Boxi történeteivel találkozhatnak a nézők. A sorozatok mellett egészestés – új és klasszikus – rajzfilmeket is műsorra tűznek. Kortárs magyar animációs műhelyek és egyetemek – a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Budapesti Metropolitan Egyetem – válogatásaiban a jövő nagy rajzfilmesei is bemutatkoznak.

A figyelmetekbe ajánljuk