Több mint 2 milliót fizettek Thom Yorke régi jegyzetfüzetéért

Több mint 2 milliót fizettek Thom Yorke régi jegyzetfüzetéért

A Radiohead frontembere abba írta a banda első lemezének dalszövegeit többek között.


Árverésre bocsájtottak egy régi A2-es méretű jegyzetfüzetet, ami 1992-ben Thom Yorke-é volt, a győztes licit pedig 5 ezer angol font, vagyis picivel több, mint 2 millió forint volt. Természetesen nem csak a zenész neve miatt fizettek ki ennyi pénzt, hanem zenetörténeti jelentősége miatt is.

A füzetben ugyanis találhatóak kis szkeccsek, akkordok és dalszövegek, amik végül a banda bemutatkozólemezén, a The Bendsen kötöttek ki. Vagyis a füzetben valamennyire végigkísérhetjük az album születését és Yorke kreatív folyamatát, meg az egésznek az időrendjét.

Az eladó egyébként az a férfi, aki 1992-ben a hangszereket adta kölcsön a Radioheadnek próbákhoz. Minden egyes próba előtt megérkezett a hangszerekkel, próba végén meg összeszedte őket és hazavitte. A jegyzetfüzet egy felújításnak köszönhetően került hozzá, a banda ugyanis azt mondta, mindent, amit talál utánuk takarítás közben a próbateremben, azt kidobhatja vagy megtarthatja. Yorke pedig otthagyta a jegyzetfüzetet. Valószínűleg senki se gondolta anno, hogy egyszer ennyit ér majd.

(Forrás: Dazed)


A figyelmetekbe ajánljuk