az Everton játékosai góljukat ünneplik a Tottenham ellen

A második legnagyobb liverpooli csapat évek óta ambíciózusan költ, idén viszont végre jól. James Rodriguez a nyár legnagyobb fogása lehet.Mióta 2016-ban Farhad Moshiri üzletember átvette az irányítást az Everton felett, a klub komoly pénzeket költ átigazolásokra, továbbra sem sikerült azionban kilépnie a középmezőny szürkeségéből, amiben a Premier League éra óta ragadt. Tavaly nagy reményekkel érkezett a csapathoz a Bajnok ligája győztes edzőlegendája, Carlo Ancelotti, de egyelőre mindössze neki is csak a 12. helyig sikerült jutnia a liverpooli kékekkel.

Ha megnézzük, hogy mit szeretett volna játszani az olasz edző, és ez a miképp valósult meg, akkor rögtön egyértelművé válhat, hogy a középpályán voltak leginkább problémái a csapatnak. Akárcsak korábban a Napolinál, a saját térfelén próbáltak játékosai agresszívan labdákat szerezni, majd függőleges passzokkal, minél gyorsabban támadásokat indítani. Az André Gomes - Gylfi Sigurdsson - Tom Davies nevével fémjelzett középpálya viszont nem igazán szűrt hatékonyan, amikor pedig labdát szereztek, többnyire lassúak voltak, a passzok terén pedig nem túl kreatívak.

az Everton leggyakoribb passzkombinációi a 2019/20-as Premier Leage szezonban

Squawka

Az Everton mindössze 13. lett a tizenhatoson belülre juttatott passzok terén. Harmincnyolc meccs alatt mindössze 44 gólt sikerült szerezniük, ami koránt sem jó arány, kapott gólok terén viszont még annál is rosszabbak voltak: 56 gólt lőttek nekik ellenfeleik.

A Napnál is világosabb volt, hogy ez a középpálya nem fogja tudni ellátni azt a feladatot, ami Ancelotti sikeres működéséhez szükséges. Három eddigi igazolásuk viszont gyógyír lehet erre, ennek első jelét pedig már láthattuk is a Tottenham elleni nyitómeccsen.

Az olasz mester két ismerős arcot is kapott a keze alá, az egyik a Napolijában meghatározó Allan, aki Sarri irányítása alatt az olasz bajnokság legjobb labdaszerző játékosa lett az évek során, posztján azóta is az egyik legjobb.

Előző szezonjában, meccsenként átlagosan 3,51 szerelést és 1,15 labdaszerzést produkált, előbbiben a legerősebb volt csapatában.

Ugyanakkor pont Sarri alatt bizonyította, hogy a passzolásban sem ügyetlen, képes gyorsan beindítani egy jó szereléssel egy gyors támadást.

A másik ismerős játékos James Rodriguez volt, aki élete szezonját pont jelenlegi edzője alatt produkálta a Real Madridban, amikor 29 meccsen 13 gólt és 13 gólpasszt hozott össze a spanyol bajnokságban.

Harmadik igazolásként a középpályára Abdoulaye Doucoure érkezett, aki régóta célpontja volt az Evertonnak, a Watford kiesésével pedig végre meg is tudták szerezni a francia középpályást.

Papíron tökéletesen kiegészíti box-to-box középpályásként a védekezésben erősebb Allant és a támadásban erősebb Jamest. Kiválóan szerez labdákat és tartja meg azt szűk helyeken, de a támadások segítésében is erős és kifejezetten alulértékelt ezen a téren. Előző szezonjában a csatár mögött, fetolva játszott, ezzel 38 lehetőséget teremtett társainak gólszerzésre, ami a második legjobb eredmény volt a Watfordban az idény során.

Mindössze napjai voltak új érkezőknek együtt készülni új társaikkal. Ennek ellenére az első 20 percben mindhárom játékos 21 alkalommal ért labdához, többször, mint bármelyik másik játékos a pályán. Az Everton pedig jobban védekezettek és jobban támadt nekik hála. James egymaga 5 gólszerzési lehetőséget teremtett, Premier League bemutatkozó meccsén ennyit még nem hozott össze játékos Alexis Sanchez 2014-es első meccse óta az Arsenalban.

Neki volt a legtöbb passza is az ellenfél térfelén (33), továbbá ő szerzett legtöbbször labdát is lefülelt passzokból (3), mindezt úgy, hogy négy napot tudott csak együtt edzeni a társaival, de jobbról középre bemozogva gyakorlatilag tökéletesen kötötte össze a csapat különböző részeit a támadások kreatív szervezőjeként.

A három új érkező jelenléte társaikra is pozitív hatással volt. Az újra a szélre kitolt, onnan bemozgó Richarlison is elemében volt, a baloldalt felszántva ő produkálta a legtöbb sikeres szerelést (5), ellene követték el a legtöbb szabálytalanságot (6), továbbá neki volt a legtöbb kapurarúgása az egész meccsen (7). Baloldalon gyakorlatilag szerelhetetlen volt és villámgyors, kiaknázhatta legjobb képességeit, amiket a korábbi 4-4-2-ben feltolt támadóként nem annyira tudott. Mindössze a szerencséjét okolhatja, hogy nem lőtt gólt, pedig benne volt a meccsében.

Jóformán először láthattuk igazán működésben Ancelotti Evertonját olyan formában, ahogy azt ő elképzelte érkezése óta, akkora változást hoztak az új igazolások máris. Rögtön idegenben verték a tavaly még Bajnokok ligája döntőt játszó Tottenhamet. Ha pedig belegondolunk abba, hogy ennél lesznek még jobbak, ahogy egyre összeszokottabbá válnak, egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy az Everton képes lesz végre betörni a hőn áhított legjobb hatba ebben a szezonban.

(A cikk megírásához segített a Squawka elemzése a három igazolásról.)

A figyelmetekbe ajánljuk