boats docked near seaside promenade]

9 dolog, amit érdemes tudnod a portugál egészségügyről költözés előtt

Úgy döntöttél, hogy Portugáliába költözöl? Akkor ellátunk egy halom hasznos infóval messzeföldről híres egészségügyi rendszeréről!

Ez a kis európai ország rendkívül népszerű a külföldiek körében. Meleg éghajlata mellett ez köszönhető annak is, hogy bár olcsón meg tud élni az ember, az életminőség ehhez képest kifejezetten magas. Különösen ami a betegellátást illeti. A 2019. évi egészségügyi index szerint Portugália egészségügyi rendszere 89 ország közül a 22. helyen áll, és különösen jó minősítést kapott az infrastruktúra minőségét illetően. Az Egészségügyi Világszervezet egy másik tanulmánya szerint Portugália a 12. helyen áll a világon az egészségügyi ellátás általános hatékonysága tekintetében. Az Euro Health Consumer Index 2018-ban pedig a portugál egészségügyi rendszert a 13. legjobbnak minősítette Európában.

Portugália állami egészségügyi ellátása három ellátási formára oszlik

Az első a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (SNS), ami 1979 óta működik és az Egészségügyi Minisztérium felügyeli. Minden olyan személyt kiszolgál, aki a társadalombiztosítási rendszerbe befizet, általános adókból és társadalombiztosítási járulékokból finanszírozzák. Azok, akik nem dolgoznak, például a gyermekek és a nyugdíjasok, mentesülnek a járulékfizetés alól.

A második folyamot egészségügyi alrendszeri programként ismerik. Ez bizonyos szakmák és szervezetek tagjai számára nyújt egészségbiztosítást. A legismertebb csoportok közé tartoznak a rendőrök, a katonák, a banki szolgáltatások és a közalkalmazottak. A harmadik ellátási forma az önkéntes magánellátás. Bár nem olyan népszerű, mint más országokban, a magánegészségügy még mindig fontos szerepet játszik a portugál társadalomban.

A portugál egészségügyi költségek nagyon ésszerűek 

Az SNS-szolgáltatások közé tartozik a háziorvosi szolgáltatásoktól és a szülészeti ellátástól kezdve a kórházi kezeléseken át a közösségi egészségügyi programokig minden. Ezeket az általános adókból finanszírozzák, és a munkavállalók járulékai a társadalombiztosítási rendszeren keresztül tovább támogatják.

A portugál lakosoknak az orvosi költségek egy kis részét, általában néhány eurót kell fizetniük konzultációnként. Ez magában foglalja az orvosi és szakorvosi látogatások, a kórházi ellátás és a receptek költségeihez való csekély hozzájárulást. Ez magában foglalja a fogászati ellátás legtöbb költségét is. Vannak azonban kivételek a lakosság azon tagjai esetében, akik alacsony jövedelmi csoportokhoz tartoznak.

A nem biztosított személyek számára az alapvető egészségügyi ellátás költségei Portugáliában elfogadhatóak. Egy háziorvosi vizit általában kevesebb mint 60 euróba kerül. Az alapvető fogtisztítás körülbelül 25 eurónál kezdődik.

A magán egészségbiztosítás nem olyan gyakori

city landscape photography during daytime

Unsplash/Liam McKay

A magán egészségbiztosítás sokkal kevésbé elterjedt Portugáliában, mint más európai országokban. A lakosok körülbelül 20 százaléka rendelkezik valamilyen magán egészségügyi biztosítással. A magánbiztosítás azt jelenti, hogy magán kórházakban és klinikákon lehet jelentkezni, ahol a várakozási idő általában rövidebb. Emellett a magánintézmények nagyobb kényelmet és több magánéletet biztosítanak. Ráadásul, ha ezek a betegek mégis igénybe veszik az állami intézményeket, szerény önrészüket a magánbiztosítójuk megtéríti.

Néhány külföldit már fedez a portugál egészségügyi rendszer

Sok külföldi automatikusan jogosult egészségügyi ellátásra Portugáliában. Ha az Európai Unió állampolgára vagy, az Európai Egészségbiztosítási Kártyán keresztül hozzáférhetsz az állami egészségügyi ellátáshoz. Ez az ingyenes kártya, amit Magyarország elhagyása előtt kell igényelned, feljogosít arra, hogy Portugáliában a helyi állampolgárokkal azonos költségekkel és színvonalon részesülj egészségügyi ellátásban.

Minden külföldi jogosult az ellátásra

Minden állandó portugál lakos jogosult az állami egészségügyi ellátórendszer igénybevételére. Bár ez nem segít a rövid távú tartózkodásra jogosultaknak vagy a turistáknak, azt jelenti, hogy a tartósan Portugáliába költözött személyek jogosultak az ellátásra. Mint a legtöbb országban, itt is elég sok papírmunkával jár a folyamat, de nem túl bonyolult.

Biztosításra van szükséged ahhoz, hogy biztosítást kapj

Az első lépés az egészségügyi biztosítás megszerzéséhez Portugáliában az, hogy rendelkezz egészségügyi biztosítással. Körkörös logikának hangzik, de a letelepedési engedély megszerzéséhez (ami elengedhetetlen ahhoz, hogy bárki beiratkozhasson az állami egészségügyi rendszerbe) a leendő állampolgároknak bizonyítaniuk kell, hogy már rendelkeznek magán-egészségbiztosítással. Ennek az a logikája, hogy a külföldiek ne jelentsenek terhet az államnak azzal, hogy betegen érkeznek, vagy nem rendelkeznek megfelelő biztosítással az ellátásukhoz, ha megbetegednének.

A tartózkodási engedély megszerzésének folyamata felgyorsítható persze a Junta de Freguesia helyi irodájának felkeresésével, amely igazolást állít ki arról, hogy több mint 90 napon át tartózkodsz Portugáliában.

A regisztráció (viszonylag) egyszerű

opened white wood-framed glass window

Unsplash/roya ann miller

A következő lépés a külföldiek számára a portugál número de contribuinte, azaz a társadalombiztosítási számmal egyenértékű szám megszerzése. Ezt a munkáltatók általában az alkalmazottaik nevében teszik meg, de az önálló vállalkozóknak ezt maguknak kell megtenniük.

A társadalombiztosítási számmal és a letelepedési engedéllyel a kezedben elmehetsz a helyi egészségügyi szolgáltató központba. Ott kitöltöd a kérelmet, és megkapod az egészségügyi kártyádat, ami az állami egészségügyi ellátórendszerhez való hozzáféréshez szükséges.

Az ellátás klinika-alapú

Portugáliában minden egészségügyi vizsgálat kiindulópontja egy közösségi egészségügyi központ. Ugyanazok az egészségügyi központok, amelyeket az első egészségügyi kártya megszerzéséhez is fel kell keresned. Minden háziorvos a helyi egészségügyi központokon keresztül működik. A külföldiek az SNS weboldalán megtalálhatják a hozzájuk legközelebb találhatót. A közösségi egészségügyi központok anyasági és gyermekgondozási szolgáltatásokat, nem sürgősségi ellátást, és néha kiegészítő szolgáltatásokat, például fogászati és fizioterápiás ellátást is nyújtanak. Az egészségügyi központ meglátogatása szükséges ahhoz, hogy szakorvosi rendelésre beutalót kapj.

A rutinellátás bizonyos formái azonban a helyi kórházban is történhetnek, attól függően, hogy a dolgok regionálisan hogyan alakulnak. Például számos terhesgondozási találkozóra a kórházi rendszerben kerül sor.

A mentális egészségügyi szolgáltatások viszont gyengék

Portugália egészségügyi rendszere számos erősséggel rendelkezik, de a mentális egészségügyi szolgáltatások nyújtása nem tartozik ezek közé. 100 000 lakosra mindössze 12 pszichiáter jut. Ezt a hiányt súlyosbítja az a tény, hogy a becslések szerint a portugál lakosság 30 százaléka küzdött már valamilyen formában a mentális egészségével. Az országban az átlagosnál magasabb a depresszió és a kábítószerrel való visszaélés aránya is, bár ez utóbbi javulóban van.

Ahhoz, hogy Portugáliában mentális egészségügyi ellátáshoz juss, először a háziorvosod kell felkeresned. Ők képesek gyógyszert felírni, tanácsadásra utalni vagy szakemberhez irányítani.

(A cikk eredetije a TravelAwaitsen jelent meg.)


A figyelmetekbe ajánljuk