Egy pók szövi a hálóját

Mesterséges intelligencia segít a pókok megértésében

A pókok lélegzetelállítóan szép és összetett mérnöki teljesítményre képesek.


A pókhálók olyan szerkezetek, amelyek évezredek óta lenyűgözik és beindítják az emberi képzeletet. Most az eddigi legrészletesebb elemzést kaptuk arról, hogyan építkeznek a nyolclábúak – írja a Science Alert.

Egy tudóscsoport éjjellátó kamerákat és mesterséges intelligenciát vetett be annak érdekében, hogy tanulmányozzák a pók nyolc lábának minden egyes pozícióját a háló építése során. Az eredmény egy olyan modell, amely a pók lábainak testtartása alapján meg tudja jósolni a hálóépítés fázisait.

Ez segíthet a tudósoknak kitalálni, hogy mi játszódik le az apró pókok agyában, miközben dolgoznak.

A pókhálóépítő mozdulatok „könyvtárának" létrehozására tett kísérlet középpontjában az Uloborus diversus nevű faj áll. Ezek a közönséges, nem mérgező és rovarevő, mindössze néhány milliméteres pókok az Egyesült Államokban és Mexikóban találhatók. A gömbpókokhoz hasonlóan minden éjjel bonyolult hálót építenek, hogy csapdába ejtsék áldozatukat.

A felvételek elkészítéséhez hat nyolclábút vontak be. A kutatók minden éjjel infravörös kamerák és fények segítségével rögzítették őket, miközben hálójukat építették, végtagkövető neurális hálózatok segítségével figyelve minden pók testének 26 pontját: minden egyes lábnak a tövét, a combcsontját és a sípcsontját, valamint a test legelső és leghátsó pontját.

A kutatók így 21 háló többórás építését rögzítették, és minden egyes pókmozdulatot, amely az említett „konstrukció" során történt.

Ez az első lépés annak megértése felé, hogy a pókok apró agya hogyan képes támogatni a hálóépítés komplexitását, kemény munka pedig végül kifizetődött.

A kutatók megállapították, hogy minden egyes pók hálóépítési folyamata ugyanazokat a mozdulatokat és motoros készségeket tartalmazta, olyannyira, hogy az épülő háló egyes részeinek alakulását pusztán egy láb helyzetéből meg lehetett jósolni.

A kutatócsoport ezután azt tervezi, hogy tudatmódosító vegyszerek hatása alá helyezi a pókokat, hogy meghatározzák, az agy mely részei vesznek részt a hálóépítésben, és hogyan.


A figyelmetekbe ajánljuk